Utlåtande om kommissionens förslag om ändring av avskogningsförordningen

EU18 sektionen för jordbruk och livsmedel

Utlåtande om Kommissionens förslag om ändring av avskogningsförordningen

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. tackar för möjligheten att ge utlåtande till EU18 sektionen för jordbruk och livsmedel om kommissionens förslag om ändring av avskogningsförordningen.

SLC stöder att ibruktagningen av avskogningsförordningen skjuts fram med ett år. Vi hoppas att beslutsprocessen i EU-rådet och EU-parlamentet går snabbt och att inga ändringar presenteras av dessa EU institutioner som försvårar husdjursproduktionen eller användningen av skog.

SLC konstaterar att osäkerheten varit stor för ladugårdsinvesteringar och återtagning av gamla betesmarker. SLC ser att jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket nu har ansvar över att tydligt informera sektorn om linjerna som finns i kommissionens vägledningsdokument, Guidance on EU Deforestation Regulation, samt fortsatt arbete med kommissionen för att få dem tillämpningsbara i Finland. Många av de nya skrivelserna är bra, till exempel att ladugårdsinvesteringar nu kan fortsätta då man tar i beaktande djurens välfärd, men här behövs ytterligare preciseringar i vad det betyder i praktiken.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Jonas Laxåback
Verksamhetsledare

Cecilia Nyholm
Sakkunnig

Mer från SLC