Utlåtande om utkast till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa lagar om areal- och djurbaserade stöd

Jord- och skogsbruksministeriet
kirjaamo.mmm@gov.fi

VN/1549/2024

Utlåtande om utkast till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa lagar om areal- och djurbaserade stöd

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. tackar för möjligheten att ge utlåtande om förslaget till lagar om ändring av vissa lagar om areal- och djurbaserade stöd.

SLC anser att de linjedragningar som Finland gjort utifrån EU:s villkor gällande implementeringen av den sociala villkorligheten i lagar som befattar helfinansierade och vissa delfinansierade EU stöd och ersättningar för lantbrukarna (1334/2022), (1332/2022), (1333/2022) och (1559/2001) är skäliga med tanke på de ringa ändringsmöjligheter som finns.

SLC stöder att inga ytterligare granskningar tillkommer i och med implementeringen av den sociala villkorligheten. Det är logiskt att de nya granskningarna sker som en del av arbetsskyddsinspektionen och därmed inte överstiger de 200–300 inspektionerna som tidigare år gjorts för lantbruksföretag.

Vid mindre försummelser borde den första påföljden vara en anmärkning och inte direkta minskningar på stöd som det förevisas i paragraf 37 (1334/2022), speciellt i början då det gäller en ny villkorlighet. För producenterna vore det även viktigt att få information om eventuella försummelser redan under inspektionen och inte behöva vänta i ovetskap tills man erhåller övervakningsprotokollet.

Med tanke på fluktuationerna i lantbrukarnas kassaflöden, anser vi det mycket befogat att paragraf 24a (1559/2001) ändras så att även förskottsutbetalningen av stöd för växtproduktionen kan betalas ut tidigare än idag, innan alla de individuella kontrollerna slutförts.

Slutligen tror SLC att den sociala villkorligheten som tilläggskrav för att erhålla stöd och ersättningar kan gynna arbetstagarna och öka vetskapen om arbetshälsa och arbetsavtal, även fast kraven redan är lagstadgade i Finland. SLC betonar ändå vikten av att anställningsprocessen och byråkratin inte nämnvärt får försvåras med tanke på den redan arbetsdryga lantbruksbranschen, samt att klar information angående villkoret är väsentlig för att stödja producenterna och för att minska på försummelser.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Jonas Laxåback
verksamhetsledare

Cecilia Nyholm
sakkunnig

Mer från SLC