Biodiversitet eller biologisk mångfald är mycket mer än bara ett fint klingande ekobegrepp. Den visar sig konkret i skogen – i form av olika trädslag, fågelliv, insekter och landskap som kan variera från frodiga lundar till torra sluttningar eller från bäckars närmiljö till branta klippor.
Skog med mångfald: Vad betyder biodiversitet för skogsägaren?
I korta ordalag betyder biodiversitet en friskare och mer motståndskraftig skog. En skog med mångfald har bättre förutsättningar att anpassa sig till klimatförändringar och står emot olika slags skador bättre. Blandskog minskar till exempel risken för att en sjukdom eller skadeinsekt drabbar ett specifikt trädslag hårt.
Att främja mångfald betyder inte att alla måste göra allt. Det räcker att var och en gör något – på sitt eget sätt. Det finns många naturvårdsmetoder, och valen kan anpassas efter egna mål och skogens egenskaper.
Vad kan jag göra i min egen skog?
Det finns många sätt att bidra till den biologiska mångfalden – du väljer det som passar dig bäst. Ett sätt att förstå helheten är att se det som ett pussel i tre delar:
1. Naturvård i ekonomiskog – små vardagliga val, som att lämna naturvårdsträd eller gynna blandskogar, kan göra stor skillnad.2. Planerad naturvård och restaurering – exempelvis vård av lundar eller restaurering av källor gynnar mångfalden i stor skala.3. Frivilligt skydd – om det finns värdefulla objekt i din skog kan du överväga att skydda dem, till exempel genom METSO-programmet.
Som skogsägare kan du påverka mångfalden även med små insatser. Det krävs inga stora uppoffringar – det handlar om att ta hänsyn till naturen och skogens struktur som en naturlig del av skogsbruket.
Var hittar jag hjälp och rådgivning?
Om du funderar på vilka alternativ som finns för just din skog, finns det hjälp att få. Skogsvårdsföreningarna erbjuder rådgivning, och skogsvårdsföreningarnas miljöstöds tjänst samt MTK:s naturvärdesmarknad kan till och med ge skogsägaren extra inkomster.
Att ta hand om naturen är inte bara en skyldighet – det kan också vara en möjlighet. En skog med mångfald är mer hållbar, ekonomiskt vettigare och bättre rustad för framtidens utmaningar. Alla kan göra något, och det finns lösningar för både små och stora skogsfastigheter. Det viktigaste är att göra val som passar dina mål och din skogs egenskaper.
Mer information om färdplanen för biologisk mångfald hittar du här: https://slc.fi/material/projekt/biodiversitetsfardplan