EU-komissaari sai SLC:ltä kehuja: EU:lla selkein visio ikinä maatalouden ja ruoantuotannon tulevaisuudesta – lainsäädäntö ja rahat vain puuttuvat

Maanviljelijöiden ääni on kuultu Euroopan komission maatalouden ja ruoan vision valmistelussa. Näin totesi SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund osallistuessaan eduskunnan asiantuntijakuulemisiin keskiviikkona ja perjantaina. Nylund toisti saman viestin ja kehui myös komission näkemystä, kun hän tapasi perjantaina Helsingissä maatalouskomissaari Christophe Hansenin yhdessä MTK:n kanssa.

SLC suhtautuu erittäin myönteisesti Euroopan komission visioon maatalouden ja ruoan tuotannon tulevaisuudesta ja siihen, miltä yhteinen maatalouspolitiikka näyttäisi vuoden 2027 jälkeen.
– Se on paras ja selkein visio EU:n maatalouden ja elintarviketuotannon tulevaisuudesta, jonka EU on esittänyt Suomen 30 vuoden aikana unionin jäsenenä. Komission näkemyksestä käy selvästi ilmi, että luottamus ja vuoropuhelu alan kanssa ovat olleet tärkeitä ohjaavia periaatteita. Maanviljelijöiden ääni on kuultu, sanoo Nylund.

Maatalouden tärkein tavoite on tuottaa ruokaa – kannattavasti ja kestävästi. Viime vuosien erilaiset kriisit ovat kuitenkin osoittaneet, että ruokaa ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.
– Suurin uhka Suomen elintarviketuotannolle ja huoltovarmuudelle on maatalouden heikko kannattavuus, jonka suurin yksittäinen syy on alhaiset tuottajahinnat. Nyt maatalouden pitkään jatkunut kannattavuusongelma näkyy myös Suomen ruokakaupoissa, jossa jauhelihahyllyt ammottavat tyhjillään. Monet kotieläintuottajat ovat jo valitettavasti lopettaneet, vaikka kysyntää olisi, sanoo Nylund.

Nylund muistuttaa, että alan heikko kannattavuus on tärkein yksittäinen syy, joka rajoittaa nuorten kiinnostusta ryhtyä maanviljelijöiksi. Toinen iso haaste alan kehittämiseksi on tuottajien vaikeus saada pankista rahoitusta investointeihin.
– Nämä ongelmat on ratkaistava pikaisesti. Maatalous on tulevaisuuden ala, sillä tarvitsemme suomalaista ruokaa ja ruoantuotantoa joka päivä. Mutta ei keneltäkään yrittäjältä voi vaatia, että tekisi tätä työtä ilman palkkaa, huomauttaa Nylund.

Mitä EU sitten voi tehdä? EU:n katseet ja toimet pitää kiinnittää markkinakysymyksiin, sanoo Nylund.
– Tärkeitä toimenpiteitä Euroopan maatalouden kilpailukyvyn parantamiseksi ja markkinatulojen lisäämiseksi on epäterveitä kauppatapoja koskevan UTP-direktiivin, yhteisen markkinajärjestyksen ja private label -tuotteiden sääntelyn tarkistaminen. Maatalouspolitiikkaa on myös yksinkertaistettava ja rajoittavia ehtoja on vähennettävä samalla kun lisätään kannustimia. Maatalousalan yhteisiä EU-sääntöjä, esimerkiksi liittyen eläinten hyvinvointiin, pitää myös noudattaa kaikissa jäsenmaissa.

SLC kannatta myös EU-komission esitystä kotieläintuotantoa koskevasta toimintasuunnitelmasta. Kotieläintuotanto on erittäin tärkeä osa Suomen maataloutta. Suomen lyhyen kasvukauden ja alhaisen lämpösumman vuoksi kotieläintalous on se tuotantoala, jolla Suomella on ylivoimaisesti paras suhteellinen kilpailukyky.

– Visio maataloudesta on todella hyvä, mutta tämä on vasta linjapaperi. Tästä puuttuu vielä lainsäädäntö ja rahat. Se tarkoittaa, että Suomen ja tuottajajärjestöjen vaikuttaminen täytyy jatkua yhtä vahvana, sanoo Nylund.

Lisätietoja:
Mats Nylund, SLC:n puheenjohtaja, 050 512 2191

Eduskunnan suuren valiokunnan ja maa- ja metsätalousvaliokunnan julkinen kuuleminen aiheesta "Yhteinen maatalouspolitiikka vuoden 2027 jälkeen huoltovarmuuden ja strategisen autonomian takaajana - Euroopan komission visio maatalouden ja ruoan tuotannon tulevaisuudesta (E 6/2025 vp)”.
verkkolahetys.eduskunta.fi


Lue tiedote ruotsiksi

Mer från SLC