SLC ser mycket positivt på Europeiska kommissionens vision om jordbrukets och livsmedelsproduktionens framtid och om hur den gemensamma jordbrukspolitiken ska se ut efter 2027.
– Det är den bästa och tydligaste framtidsvisionen för EU:s jordbruks- och livsmedelsproduktion som EU har presenterat under Finlands 30 år som medlem i unionen. Det framgår tydligt av kommissionens vision att förtroende och dialog med sektorn har varit viktiga vägledande principer. Jordbrukarnas röster har hörts, säger Nylund.
Jordbrukets främsta uppgift är att producera mat – på ett lönsamt och hållbart sätt. De senaste årens olika kriser har dock visat att maten inte kan tas för given.
– Det största hotet mot Finlands livsmedelsproduktion och försörjningsberedskap är jordbrukets svaga lönsamhet, vars enskilt största orsak är de låga producentpriserna. Det långvariga problemet med jordbrukets lönsamhet syns nu också i de finländska mataffärerna, där hyllorna med köttfärs gapar tomma. Många husdjursproducenter har tyvärr redan slutat sin verksamhet, trots att det finns en efterfrågan, säger Nylund.
Nylund påpekar att den svaga lönsamheten i sektorn är den enskilt viktigaste faktorn som begränsar ungdomars intresse för att bli jordbrukare. En annan stor utmaning för utvecklingen av sektorn är svårigheten för producenter att få bankfinansiering för investeringar.
– Dessa problem måste lösas snarast. Jordbruket är en framtidssektor, eftersom vi behöver finländsk mat och matproduktion varje dag. Men man kan inte förvänta sig att någon företagare ska kunna utföra detta arbete utan lön, säger Nylund.
Vad kan då EU göra? EU:s uppmärksamhet och åtgärder måste inriktas på marknadsfrågor, säger Nylund.
– Viktiga åtgärder för att förbättra det europeiska jordbrukets konkurrenskraft och öka marknadsinkomsterna är bland annat en översyn av UTP-direktivet om otillbörliga handelsmetoder, den gemensamma marknadsordningen och regleringen av private label-produkter. Jordbrukspolitiken måste också förenklas och begränsande villkor minskas samtidigt som sporrande åtgärder ökas. Gemensamma EU-regler inom jordbrukssektorn, t.ex. om djurskydd, måste också respekteras i alla medlemsländer.
SLC stöder också EU-kommissionens förslag till en handlingsplan för husdjurssektorn. Husdjursproduktionen är en mycket viktig del av det finländska jordbruket. På grund av Finlands korta växtperiod och låga värmesumma är husdjursproduktionen den produktionsgren där Finland har överlägset bäst relativ konkurrenskraft.
– Visionen för jordbruket är mycket bra, men detta är bara ett policydokument.
Lagstiftningen och pengarna saknas fortfarande. Det betyder att Finlands och producentorganisationernas påverkansarbete måste fortsätta lika starkt som hittills, säger Nylund.
Tilläggsinformation:
Mats Nylund, SLC:s ordförande, 050 512 2191
Riksdagens stora utskott och jord- och skogsbruksutskott ordnade en öppen utfrågning onsdagen den 2 april kl. 12.30 om ”Den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2027 som garant för försörjningsberedskapen och den strategiska autonomin – EU-kommissionens vision för jordbruk och livsmedel (E 6/2025 rd)".
Se utfrågningen på verkkolahetys.eduskunta.fi