Finländska matens dag – en hyllning till den inhemska maten och dess producenter

Den inhemska maten är en fråga som ligger nära våra hjärtan. Genom att välja inhemska råvaror på ditt bord stärker du inte bara ekonomin, utan också landets sysselsättning, beredskap och hållbarhetsarbete.

SLC - DSC08390

I år infaller Finländska matens dag onsdagen den 4 september 2025, och då firar vi den finländska maten lite extra. Det är en dag att hylla våra inhemska livsmedelsproducenter och alla proffs i livsmedelskedjan som ser till att vi har mat på borden, oavsett årstid eller världsläge.

Den finländska livsmedelskedjan sysselsätter närmare 300 000 personer. Det handlar om allt från producenter, veterinärer och chaufförer till mejerister, bagare och butikspersonal. Varje euro du lägger på en finländsk produkt i stället för en importerad är ett direkt stöd till dessa människors arbete. Faktum är att om alla skulle handla inhemsk mat för bara tio euro mer i månaden, skulle det skapa uppskattningsvis 15 000 nya jobb i vårt land. Konsumentens makt är med andra ord stor. Dina val i matbutiken i dag påverkar vilken mat som kan produceras i morgon.

Håll därför gärna utkik efter ursprungsmärkningarna som Gott från Finland-märket och Hjärtbladsmärket. De garanterar att råvaran är producerad i Finland av finländsk arbetskraft.

Som konsument kan du också lita på den inhemska maten. Tack vare en fungerande, genomskinlig och förhållandevis kort livsmedelskedja kan så gott som all finländsk mat spåras hela vägen tillbaka till gården och åkern. När du väljer en inhemsk produkt kan du vara trygg i att den är producerad på ett schysst sätt, med omtanke om miljön, djuren och dig som konsument.

Finländska producenter arbetar även under stränga djurskyddslagar. Branschen har dessutom frivilliga kvalitets- och djurvälfärdsprogram som ofta går längre än lagens krav. Allt detta gör att inhemsk mat håller en jämn och hög kvalitet som vi med rätta kan vara stolta över. Dessutom är den finländska maten i princip fri från både antibiotika och salmonella.

Att välja finländsk mat är inte bara bra för dig, utan också för miljön och samhället i stort. Desto närmare maten produceras, desto mindre klimatpåverkan från långa transporter. Importerad mat lämnar ofta ett större klimatavtryck. Genom att producera och köpa maten här hemma undviker vi att flytta över utsläpp och miljöeffekter till andra länder.

Finländska bönder brukar jorden i samklang med naturen och hör till Europas mest miljömedvetna.Via jordbrukets miljöersättningsystem och andra miljöprogram åtar sig jordbrukarna frivilligt att bland annat minska övergödning, skydda vattendragen, bevara den biologiska mångfalden och vårda kulturlandskapet. Tack vare detta långsiktiga arbete är Finland ett av få länder i Europa där jordbrukets näringsutsläpp ligger på hållbara nivåer.

Det nordiska klimatet med kalla vintrar minskar även på behovet av bekämpningsmedel och håller skadedjur och växtsjukdomar i schack på ett naturligt sätt.

Samtidigt ger de ljusa somrarna råvaror med rik smak och hög kvalitet. Finländsk havre är till exempel världsberömd för sin höga kvalitet, ett resultat av både det nordliga klimatet och ansvarsfull odling.

Genom att välja finländska råvaror och produkter hjälper du våra producenter att fortsätta sitt viktiga arbete med att varje dag leverera trygg, hållbar och mat sb hög kvalitet till våra hem.

Så kom med och fira Finländska matens dag den 4 september genom att duka upp med inhemska råvaror och visa ditt stöd för våra producenter.

Mer från SLC