Följ med till Åland på Skördefest med MTK – anmäl dig senast 13 juni!

SLC - 1

I september ordnar MTK en tvådagarsresa till Skördefesten på Åland och även SLC:s medlemmar är varmt välkomna att följa med!

Resan äger rum den 19–20 september och bjuder på lokala smaker, öppna gårdar, intressanta möten och gemenskap med andra jordbrukare. Allt är färdigt planerat, så det är bara att packa väskan och hänga med.

Skördefesten är ett av Ålands största evenemang och firar landsbygd, lokal mat och lantbruksproducenternas arbete. Programmet innehåller både guidade gårdsbesök, en festlig trerätters skördemiddag på Michael Björklunds restaurang Smakbyn samt möten med åländska producenter och representanter från Ålands Trädgårdshall (ÅTH).

– Skördefesten är ett fint tillfälle att både koppla av och inspireras av hur andra producenter jobbar. Den åländska landsbygden har mycket att erbjuda, och det känns bra att även kunna erbjuda SLC:s medlemmar en gemensam upplevelse, säger Mia Wikström, kommunikationschef på SLC.

Resan leds av MTK:s matkonsumentexpert Heidi Siivonen och genomförs med svensk- och finskspråkig guidning. I priset ingår båtresor, hotellnatt, måltider, busstransport på Åland och intressanta besök. Logi sker på Hotell Adlon i Mariehamn.

Program:

Torsdag 18.9 ankomst till Åbo (frivillig kväll)

  • Resenärer kan anlända till Åbo på egen bekostnad och enligt egen tidtabell.
  • Möjlighet att delta i en gemensam, avslappnad middag (tid och plats meddelas senare). Middagen kräver separat anmälan.

Fredag 19.9 färja, Åland och skördemiddag

  • 07.45: Samling på Viking Lines terminal, plan 2, i Åbo. Gruppbiljetterna delas ut
  • Fyra B-hytter reserverade för bagageförvaring.
  • 12.00: Lunch i restaurang The Buffet ombord (förrätt, varmrätt, dessert, dryck samt kaffe/te).
  • 14.10: Ankomst till Mariehamn och ilandstigning (färjan fortsätter till Stockholm 14.25).
  • Fyra timmars guidad tur med svenskspråkig lokalguide till gårdar som deltar i Skördefesten.
  • 18.00: Trerätters skördemiddag på Michael Björklunds välkända Smakbyn.
  • Cirka 20.00: Incheckning på Hotell Adlon, Mariehamn. Kvällen fri.

Lördag 20.9 gårdsbesök och hemresa

  • Frukost på hotellet och utcheckning.
  • 09.00: Lokalguide möter gruppen på hotellet. Busstur till nya besöksmål.
    • Besök på gårdar som deltar i Skördefesten.
    • Träff med Ålands producentandelslag ÅTH.
    • Besök på grönsaks- eller äppelgård.
  • 13.00: Avfärd till hamnen.
  • 14.25: Viking Grace avgår till Åbo.
    • Fyra B-hytter reserverade för bagageförvaring.
  • 14.30: Middag i The Buffet Aurora på färjan.
  • 19.50: Ankomst till Åbo, resan avslutas.

Resan kostar 377 euro per person i dubbelrum eller 442 euro i enkelrum. Platserna är begränsade.

I priset ingår:

  • Färjebiljetter t/r med sittplats
  • Fyra B-hytter för bagage (t/r)
  • Lunch och middag på färjan (t/r)
  • En hotellnatt med frukost
  • Busstransport enligt programmet på Åland
  • Svenskspråkig guidning (4 h per dag)
  • Trerätters skördemiddag på Smakbyn (exklusive dryck)
  • Bränsletillägg och EU:s klimatavgift

Anmälan görs senast den 13 juni 2025 till Forssan Matkatoimisto via e-post på fm.myynti@fmt.fi eller per telefon på 03 4355 670.

Mer från SLC