Lausunto ehdollisuuden eläinten hyvinvoinnin valvonnan laiminlyöntien arviointiohjeesta 2025

Ruokaviraston Eläinten hyvinvoinnin ja tunnistamisen yksikkö
Taina Mikkonen, Erityisasiantuntija/eläinten hyvinvointi

1433/04.01.00.01/2020/11

Lausunto Ehdollisuuden eläinten hyvinvoinnin valvonnan laiminlyöntien arviointiohjeesta 2025

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. kiittää mahdollisuudesta lausua luonnoksesta Ruokaviraston ehdollisuuden arviointiohjeesta 2025.

Yleiset kommentit

SLC:llä ei ole huomauttavaa itse ehdollisuuden arviointiohjeesta vuonna 2025, mutta kommentit yhdestä siitä perustuvasta ohjeesta, eli ”Otantaan perustuvat eläinten hyvinvoinnin tarkastukset ja ehdollisuuden eläinten hyvinvointivalvonta – naudat, siat, munivat kanat, lampaat, vuohet, broilerit, ankat, hanhet, turkiseläimet sekä muut tuotantoeläimet.

Perusteluissa sanotaan, että karitsa on alle kuuden kuukauden ikäistä lammasta, kun taas tukijärjestelmässä karitsa on alle 12 kuukauden ikäistä lammasta. Tässä on saatava yhdenmukaisuutta.

Turkiseläinten hyvinvoinnin valvonnan ohjeissa on mainittu että ”Tiineiden ja vastasynnyttäneiden eläinten tarpeetonta häiritsemistä on vältettävä”. SLC:n mielestä tämä pitäisi koskea myös kaikkien eläinryhmien valvontaa, koska tuntematon henkilön valvonta juuri siinä hetkessä voi aiheuttaa ylimääräistä stressiä emolle.

Naudoille, lampaille ja vuohille mainitaan sopivasta säänsuojasta että, ”Myös luonnonympäristö kuten riittävän tiheä puusto tai maasto voi antaa joissakin tapauksissa riittävän suojan”. SLC haluaa nostaa esiin, että riittävän tiheä puusto tai maasto on aina oltava hyväksyttävää, ei pelkästään joissakin tapauksissa. Ehdotamme täten, että kyseinen lause muutetaan seuraavalla tavalla: ”Myös luonnonympäristö kuten riittävän tiheä puusto tai maasto antaa riittävän suojan”.

Osiossa lampaiden hyvinvoinnista huolehtimisesta mainitaan että, ”Jos lammasta on pideltävä paikoillaan, se on painettava istuma-asentoon tai kyljelleen makuulle”. Tällaisia menetelmiä ei enää käytetä. Nykyään lammasta pidetään kiinni työntämällä päätä varovasti ylöspäin leuan alle asetetulla kädellä, tai pää asetetaan jalkojen väliin ja pidetään kiinni toisella kädellä leuan alla. Tämä on paljon parempi sekä eläimille, että hoitajalle kuin se, että eläimiä väkisin yritetään saada makuuasentoon. SLC:n mielestä valvonnan ohje pitäisi päivittää nykyisten menetelmien mukaan.

Samassa osiossa ohjeistetaan eläinten puhtaudesta ja viitataan liite M luokkiin. Lampailla, jotka kuvaillaan likaisena tai hyvin likaisena on selvästi ollut ripulia, jonka syynä voi olla sekä korkea parasiittipaine että liian märkä tai runsas ruokinta/laidunnus. Kuvat ovat päänsääntöisesti otettu vain takapuolelta. SLC:n mielestä olisi tarpeellista olla myös muita kuvia ja mittareita, jotta on mahdollista päättää, onko lammas likainen ripulin takia vai onko taustalla muu ongelmakohta puhtaudenpidossa. Lampaat ei saisi myöskään keritä tai pestä kylmän jakson aikana, mikä olisi hyvä ottaa huomioon.

Lopuksi SLC haluaa huomauttaa, että sekä Ruokaviraston ehdollisuuden arviointiohje että otantaan perustuvien eläinten hyvinvointia koskevan tarkastusten ohje ovat pelkästään suomeksi eikä käännetty versio ruotsiksi on löydettävissä.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Jonas Laxåback
Toiminnanjohtaja

Cecilia Nyholm
Asiantuntija

Mer från SLC