– Matskolan erbjuder en rolig sysselsättning under sommaren. Barnen lär sig genom att göra nya vardagsfärdigheter, uppmuntras till matglädje och en hållbar livsstil. Samtidigt sysselsätter 4H-föreningarna närmare hundra unga som hjälpledare på matskolorna – för flera unga en värdefull första arbetslivserfarenhet. Matskolan bidrar till främjande av en livskraftig landsbygd med ungas delaktighet och egna initiativ i fokus, framhåller Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig för Matskolan vid Finlands svenska 4H.
På Matskolan tillreder barnen i ålder 8–12 år själva frukost, lunch och mellanmål med fokus på lokala råvaror i säsong. Matlagningen varvas med diskussioner, lek och rörelse i tillsammans med nya vänner. De unga hjälpledarna handleder barnen i aktiviteterna.
På Matskolan lyfts det unika med den lokala maten
Matskolan fokuserar på mat producerad och förädlad i den egna regionen – detta gör varje matskola unik. En av matskolans höjdpunkter är gårdsbesöket hos lokala matproducenter. Detta möjliggörs i samarbete med producentorganisationen SLC.
– Att använda lokala råvaror i säsong främjar matkulturen, gynnar lokalsamhället och ger ett ansikte på bonden bakom maten. Gårdsbesöken ger barn och unga en konkret möjlighet att personligen få uppleva matens ursprung. Samtidigt får de nya insikter om livet på gården med hänsyn till både människorna, växterna, husdjuren och jordmånen. Tillsammans med Fs4H inspirerar vi unga till studier, arbete och företagande inom de gröna näringarna, berättar kommunikationschef Mia Wikström vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Matskolan inspirerar att pröva på
– På Matskolan inspireras barnen av olika hushållssysslor såsom matlagning och diskande. Vi äter tillsammans och uppmuntrar barnen att prova på olika råvaror med alla sina sinnen. Via barnet kan vi även stöda hemmet i sunt matprat, hållbara matval, minskat matsvinn och ny kunskap om den lokala matproduktionen. Vid föräldramiddagen dukar barnen entusiastiskt upp till en gemensam måltid. Föräldrarna gläds över det egna barnets praktiska lärande, berättar verksamhetsledare Mona Ahlsved vid Botnia 4H. Ahlsved har mångårig erfarenhet som ansvarig handledare på Matskolan.
- Till Matskolan välkomnas alla barn och lärandet stöds bland annat med användning av symbolstöd i recept och program. Finlands svenska 4H samarbetar med Folkhälsans Förbund vid utvecklande av symbolstöd för Matskolan och inom matfostran generellt, sammanfattar Lindfors.
Under sommaren 2025 ordnas Matskolor i Borgå, Ekenäs, Ingå, Jomala (Åland), Karis, Kimitoön, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Kronoby, Larsmo, Lovisa, Malax, Maxmo, Närpes, Pargas, Pedersöre, Sibbo, Terjärv och Vörå av 4H-föreningarna. Anmälan till samtliga matskolor öppnar 1 mars på matskolan.fi.
Matskolan-Ruokakoulu verksamheten koordineras av Finlands svenska 4H tillsammans med Suomen 4H-liitto. Bondgårdsbesöken förverkligas i samarbete med SLC och centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenterna MTK. Matskolan verksamheten stöds av Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV Studiecentral.
Tilläggsuppgifter:
Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig för Matskolan, Finlands svenska 4H, 040 920 9810, bettina.lindfors@fs4h.fi
Mia Wikström, kommunikationschef på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), 050 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi