– Regeringens rambeslut innehåller flera viktiga skrivningar som visar på en vilja att stärka lantbrukets lönsamhet, investeringar och ställning på marknaden. Det är en viktig signal till primärnäringarna att jord- och skogsbrukets betydelse för samhället lyfts fram, säger SLC:s ordförande Mats Nylund om regeringens plan för de offentliga finanserna 2026–2029.
SLC välkomnar sänkningen av inkomstskatten som stärker köpkraften och en sänkning av samfundsskatten som uppmuntrar företag till investeringar. Det här stärker förutsättningarna för företagande också på landsbygden.
En annan viktig reform är den föreslagna salmonellafonden för svinproduktionen, där regeringen ger ett startkapital till fonden i samband med att lagen träder i kraft, senast år 2027.
– Salmonellafonden är viktig för folkhälsan och regeringens startkapital är avgörande för att den kan grundas. Nu är det viktigt att fonden utformas så att den är praktiskt fungerande och rättvis för producenterna, påpekar Nylund.
Rambeslutet innehåller också regeringens tidigare löften om att stärka primärproducentens ställning via ny lagstiftning: den andra fasen av livsmedelsmarknadslagen, totalreform av lagen om offentliga upphandlingar samt reform av Finnvera-lagstiftningen. Genom ägarstyrning vill regeringen även öka andelen inhemsk mat i offentlig upphandling, vilket SLC ser som mycket positivt.
– Vi ser detta som viktiga steg mot en mer rättvis livsmedelskedja, men vi vill understryka att tidsramarna och genomförandet nu är avgörande. Lagberedningen måste framskrida snabbt, säger Nylund.
SLC välkomnar även regeringens ambition att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) samt satsningar på export, bioekonomi och investeringar i biogasproduktion. SLC ser särskilt positivt på regeringens avsikt att genomföra stödpolitiska justeringar som främjar aktiv livsmedelsproduktion och stöder unga jordbrukare. Därtill är satsningar på återvinning av näringsämnen i Skärgårdshavsområdet och definitionen av torv som strategisk råvara centrala för både miljö och beredskap.
Välkommet skogspaket samt utredning om klimatlagens effekter
SLC välkomnar regeringens tillväxtpaket för skogen, som omfattar åtgärder såsom förebyggande av skogsskador, främjande av skogsgödsling samt utvidgning av skogsarealen.
Positivt är också att regeringen under 2025 vill genomföra en omfattande utredning om klimatlagens effekter. Här betonar SLC att utredningen måste inkludera konsekvenserna för jord- och skogsbrukets konkurrenskraft. Tillsammans med skogssektorns övriga organisationer har SLC påtalat att klimatlagen måste ses över.
– Genom aktiv skogsskötsel och genom att optimera tillväxten i våra skogar har Finlands skogsägare en aktiv roll i klimatarbetet men skogsägarna kan inte bära bördan för att kompensera för andra sektorers utsläpp.
Tilläggsinformation:
Mats Nylund, SLC:s centralförbundsordförande, tfn 050 512 2192
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ser flera viktiga signaler i regeringens rambeslut som offentliggjordes på onsdagskvällen (23.4.2025). Regeringen Orpos linjedragningar visar att jord- och skogsbrukets roll i Finlands konkurrenskraft och försörjningsberedskap har beaktats i planen för de offentliga finanserna 2026–2029.
