SLC: Slakteristrejken ger långvariga konsekvenser för producenterna – påverkar även konsumenterna inför påsk

Livsmedelsarbetarnas strejk, som pågick från tisdag till torsdag i bland annat flera slakterier, orsakar allvarliga och långvariga störningar i kedjan. Även en kortvarig strejk ger långsiktiga konsekvenser som påverkar både svin- och nötköttsproduktionen på ett sätt som märks på gårdarna ännu i sommar.

SLC - Smagris bonde3 AH webb ny

– Strejken påverkar alla led i kedjan – från gården till tallriken. För konsumenterna begränsas utbudet av inhemskt gris- och nötkött i butikerna, särskilt inför påsken när efterfrågan är högre än normalt. I synnerhet för grisproducenterna kan störningarna dessutom skapa en dominoeffekt i produktionen med långvariga efterverkningar ända in på sommaren, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Den kommande påskhelgen innebär att slakterierna är i gång färre dagar, vilket gör att uppkomna flaskhalsar och slaktkön blir ännu svårare att hantera. Hela förädlingskedjan måste fungera, betonar SLC.
– När djuren inte tas emot enligt planen, blir utrymmena på svingårdarna snabbt överfulla och grisarna riskerar att växa sig för stora. Det kan i värsta fall leda till att djurskyddets utrymmeskrav överskrids, säger Cecilia Nyholm, sakkunnig i husdjursfrågor på SLC.

SLC betonar att övervakande myndigheter nu måste visa förståelse – det handlar om en tillfällig situation som ligger utanför producentens kontroll.
– Den uppkomna situationen kan innebära utmaningar med tanke på djurvälfärden om det blir trångt på gårdarna. Dessutom kan producenterna, som inte kan påverka situationen på slakterierna, råka ut för djurskyddsgranskningar och stödbortfall om utrymmeskraven inte uppfylls och djuren har för lite utrymme, säger Nyholm.

SLC förutsätter att Livsmedelsverket tar hänsyn till att strejkerna kan skapa avvikande omständigheter på gårdarna, vilket måste beaktas i den övervakande myndighetens egna riktlinjer för gårdskontroller.

SLC vädjar nu efter stabilitet i livsmedelskedjan för att minimera konsekvenserna av olika störningar.
– Återkommande störningar och osäkerhet i kedjan kan få långsiktiga följder för lantbruksföretagarna. Många producenter verkar redan på gränsen för vad som är ekonomiskt hållbart. Om riskerna i produktionen ökar, minskar intresset att fortsätta eller investera – något som i förlängningen drabbar hela samhället, säger Nylund.

Tilläggsinformation:

Mats Nylund, SLC:s ordförande, 050 512 2191
Cecilia Nyholm, SLC:s sakkunnig i husdjursfrågor, 045 775 00519

Mer från SLC