Bioenergi rf, Maskinföretagarna rf, METO Metsäalan Yrittäjät ry, Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry, Forststyrelsen Skogsbruk Ab, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Finlands Sågindustri rf samt Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.
Det finns en betydande skillnad mellan Finlands klimatmål och den prognostiserade utvecklingen av utsläpp och kolsänkor, i och med ny forskning. I den offentliga debatten har det framförts förslag om avverkningsbegränsningar för att uppnå målet. I den utredning som publicerades idag presenteras tre scenarier, varav ett bygger på en begränsning av marknadsavverkningar till 55 miljoner kubikmeter 2035. Avverkningsbegränsningen skulle minska intäkterna från virkesförsäljningen med 6,0 miljarder euro, statens intäkter med 5,5 miljarder euro och företagens utbetalda löner med 7,5 miljarder euro under åren 2026–2035. Antalet årsverken skulle minska med nästan 9 000. Om avverkningarna minskas i enlighet med de beräknade begränsningarna skulle det motsvara virkesanvändningen vid cirka 10–15 industriella sågverk, avverkningsvolymen från cirka 800 skogsmaskiner och cirka 250 000 virkestransporter. Utredningen har utförts av FCG Finnish Consulting Group.
Finland fastställde 2019 ett nationellt mål för koldioxidneutralitet för 2035. För att uppnå målet stiftades en klimatlag som trädde i kraft 2022, och i samband med det beslöts att koldioxidneutralitetsmålet och andra utsläppsminskningsmål utvärderas år 2025.
Utvärderingsarbetet görs i en situation där skillnaden mellan Finlands klimatmål och den uppskattade utvecklingen av utsläpp och kolsänkor har ökat, i och med att ny forskning blivit tillgänglig. Samtidigt har det i den offentliga debatten, bland annat av klimatpanelen, vissa beslutsfattare och miljöorganisationer, framförts krav på att begränsa avverkningarna för att uppnå klimatmålen.
Ett antal organisationer har beställt en utredning av FCG om vilken inverkan olika avverkningsnivåer skulle ha på nationalekonomin, sysselsättningen, skogsbruket och skogsindustrin år 2035.
Utredningen har genom tre scenarier – tillväxt-, nuläges- och begränsningsscenariot – granskat effekterna på marknadsavverkningar, det vill säga för virke som avverkas för skogsindustri och energiproduktion.
I nulägesscenariot skulle den uppskattade virkesvolymen från marknadsavverkningar uppgå till 67 miljoner kubikmeter år 2035. I begränsningsscenariot skulle marknadsavverkningarna successivt begränsas genom politiska beslut till 55 miljoner kubikmeter per år.
Enligt nulägesscenariot skulle den offentliga sektorns skatte- och avgiftsintäkter från skogssektorn uppgå till 3,4 miljarder euro år 2035. I begränsningsscenariot skulle de vara 620 miljoner euro lägre. De totala skatte- och avgiftsintäkterna enligt nulägesscenariot skulle under perioden 2026–2035 uppgå till 29 miljarder euro. Avverkningsnivån skulle enligt begränsningsscenariot leda till en minskning av den offentliga sektorns intäkter med 5,5 miljarder euro under samma period. I denna utredning består den offentliga sektorns intäkter av skatter och avgifter för löner, moms och kapitalinkomstskatt på virke.
Enligt nulägesscenariot beräknas intäkterna från virkesförsäljningen uppgå till 3,9 miljarder euro per år 2035, medan de i begränsningsscenariot skulle de vara 700 miljoner euro lägre. För perioden 2026–2035 skulle virkesintäkterna i nulägesscenariot uppgå till totalt 33,0 miljarder euro, medan avverkningsbegränsningarna skulle minska virkesförsäljningsintäkterna med 6,0 miljarder euro.
Antalet årsverken skulle vara 48 300 i nulägesscenariot och minskar med 8 700 i begränsningsscenariot. Med nuvarande nivåer skulle skogssektorns lönekostnader uppgå till 5,0 miljarder euro år 2035. I begränsningsscenariot skulle lönesumman minska med 700 miljoner euro. Under perioden 2026–2035 skulle den totala lönesumman uppgå till 42,5 miljarder euro. I begränsningsscenariot skulle lönesumman vara 7,5 miljarder euro lägre under dessa år. I praktiken är lönesumman summan av de bruttolöner som betalas ut av företagen.
Utredningens tillväxtscenario skulle baseras på årliga marknadsavverkningar om cirka 80 miljoner kubikmeter och skulle ha en positiv ekonomisk inverkan.
Som statistikkällor för utredningen har använts olika statistiska uppgifter från Naturresursinstitutet och Statistikcentralen. Beräkningarna och bedömningarna har gjorts av FCG.
Utredningen har beställts av Bioenergi rf, Maskinföretagarna rf, METO Metsäalan Yrittäjät ry, Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry, Forststyrelsen Skogsbruk Ab, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Finlands Sågindustri rf samt Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.
Ladda ner utredningen (PDF, på finska)
Läs pressmeddelandet på finska
Tilläggsinformation:
Tino Aalto, VD, Finlands Sågindustri rf
tino.aalto@sahateollisuus.com, +358 50 574 8713
Marko Mäki-Hakola, skogsdirektör, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK
marko.maki-hakola@mtk.fi, +358 40 502 6810
Simo Jaakkola, vice verkställande direktör, Koneyrittäjät ry
simo.jaakkola@koneyrittajat.fi, +358 40 900 9414
Kommentarer på svenska:
Mats Nylund, ordförande, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.
mats.nylund@slc.fi, +358 50 512 2191
Undersökningens resultat och metoder:
Pasi Holm, ledande expert, FCG Finnish Consulting Group
pasi.holm@fcg.fi, +358 50 374 7462