Virkeshandeln står stark trots oroliga tider i omvärlden. En grundläggande förberedelse inför virkesförsäljning är att ta reda på hur efterfrågan ser ut. Totalt sett är efterfrågan god, men det gäller inte alla sortiment och objekt. Efterfrågan på energived har tydligt försvagats, och vissa vinteravverkningsobjekt behöver vänta till nästa säsong. Däremot är efterfrågan starkare på objekt som kan avverkas under sommaren och som domineras av stock och massaved.
Skogsvårdsföreningarna känner bäst till hur efterfrågan på virke ser ut på det egna området. Just nu finns det stora variationer i köparnas erbjudanden – både vad gäller pris, villkor och aptering. Därför lönar det sig särskilt väl denna vår att konkurrensutsätta virkesaffären genom sin skogsvårdsförening – en konkret form av intressebevakning. Ofta är det bolag som ger det bästa budet också ett som har en god efterfrågan och marknadsutsikt för sina produkter.
Skogsägare kan ta det med ro, även om nyheterna ger intryck av att världsekonomin svajar dagligen. Det finns oro för att USA:s höjda tullar ska slå ut ekonomin och påverka exportströmmarna. Men det mest extrema scenariot har skjutits upp – tullarna för EU:s export till USA har åtminstone skjutits uppmed 90 dagar. Däremot kan höjda tullar som gäller Kanada redan få konsekvenser, exempelvis om det leder till dumpning av produkter från skogsindustrin i Europa eller Asien.
Trumps utspel har redan påverkat den globala ekonomiska tillväxten negativt, vilket ökar osäkerheten och kan bromsa Kinas ekonomiska tillväxt. Mot denna bakgrund är den senaste skogsprognosen från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT) en ganska positiv överraskning. Prognosen identifierarvisserligen osäkerheterna kring efterfrågan, men förutspår ändå att skogsindustrins produktion och utbud kommer att utvecklas positivt. Enligt PTT kan detta leda till att marknadsavverkningar ökar med 5 procent i år och att virkespriserna stiger med upp till 5 procent beroende på sortiment. PTT förutspår också att rekordnivåerna för skogsägares rotprisinkomster kan slås även under de kommande åren.
Virkeshandeln brukar ta fart mot våren. Då har både skogsägare och virkesköpare bråda tider. Skogsvårdsåtgärder och virkesförsäljning innebär också en större arbetsbörda för skogsvårdsföreningarna. Det är därför klokt att i god tid komma överens med sin kontaktperson på föreningen om vad som behöver göras. Under sommaren är det ofta dags för både plantering och plantskogsvård. Tajmningen är viktig även vid virkesförsäljning. Prisutvecklingen påverkas av konjunkturläget för slutprodukterna, och trots osäkerheten i världsekonomin ser läget ut att förbättras. Under tidigare år har virkespriserna ökat då vi närmar oss sommaren, i takt med ökad efterfrågan på sommaravverkningsbara objekt. Marknadsläget ser därför positivt ut för skogsägarens virkesaffär.
Förutom tajmning är det också viktigt att välja rätt objekt för försäljning. Det är sällan klokt att fokusera på objekt med svag efterfrågan. För tillfället är områden som kan avverkas endast vintertid sådana objekt. På vissa håll har även efterfrågan på energived minskat markant. I samband med detta har det även uppstått juridiska utmaningar, vilket lett till att intressebevakningen fått kontaktförfrågningar och saker att utreda. Fördröjning av avverkningar av vissa vinterobjekt kan kräva nya förhandlingar om avverkningstid. I sådana situationer ger stödet från intressebevakning via skogsvårdsföreningens personal och MTK:s jurister bäst resultat för skogsägaren. Att konkurrensutsätta virkesaffären via skogsvårdsföreningen är ett sätt att säkra sina rättigheter och undvika problem.
Månadens faktaruta:
En lyckad virkesaffär är en del av god skogsvård, den motsvarar skogsägarens mål och förväntningar. Det kan handla om att ta hänsyn till natur- och landskapsvärden i planering och utförande av avverkning. I en lyckad virkesaffär görs beståndsvårdande avverkningar enligt rekommendationer och trädstammarna kapas så att det gynnar skogsägaren bäst. En lyckad affär ser till skogsägarens rättsskydd och intressen genom hela processen. Det enklaste sättet att inleda en sådan affär är att låta skogsvårdsföreningen sköta konkurrensutsättningen.
Källor: SVF.fi – Enkla virkesaffärer
PTT:S SKOGSPROGNOS (PÅ FINSKA)
Uppdaterad statistik om virkesmarknaden och skogsindustrin, prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer och Naturresursinstitutets veckostatistik över virkeshandeln finns på https://www.mtk.fi/puumarkkinat (på finska).
Kalle Karttunen, forskningschef, MTK
Översättning till svenska: Mats Holmgård, SLC:s skogsombudsman