En bättre fungerande virkesmarknad gynnar både säljare och köpare av virke. Samhället som helhet drar också nytta av en mer välfungerande virkesmarknad. Samtidigt har skatteintäkterna från skogsägare ökat märkbart till följd av den ökade efterfrågan på inhemskt virke.
Förra året uppgick förskottsinnehållningen på virkesaffärer till 455 miljoner euro. Skogsägare bidrar direkt till finansieringen av välfärdstjänster, och tillsammans med skogsindustrin utgör virkesmarknaden en betydande del av samhällets ekonomiska grund.
Virkeshandeln har under början av året förlöpt i normal ordning. Handeln hålls uppe av de svaga vinterförhållandena, vilket har tvingat fram ökade inköp av sommaravverkningsbara objekt. Trots att skogsindustrins virkeslager var höga i slutet av förra året har inköpen fortsatt på en normal nivå. Virkespriserna har också hållit sig höga. Traditionellt har virkeshandeln i början av året dominerats av avtalskunder, försäljningar med prisgaranti och institutionella virkesförsäljare. Jämfört med samma veckor förra året har virkeshandeln fortsatt att växa.
Marknadsläget för skogsindustrin är på väg mot en förbättring, men den ekonomiska utvecklingen har varit långsammare än väntat. Flera banker har sänkt sina tillväxtprognoser för året, även om de fortfarande är positiva. Det finns tecken på återhämtning, särskilt inom tjänstesektorn och i viss mån även på produktmarknaden. Prishöjningar på cellulosa har föreslagits i början av året. Efterfrågan på sågverks- och skivindustrins produkter visar en försiktig optimism, vilket har återspeglats i stigande prisnivåer på sågat virke. Den osäkra situationen inom sågverksindustrin påverkas särskilt av utvecklingen inom byggsektorn i Europa samt av USA:s tullförändringar och deras effekter på de globala leveranskedjorna.
Den starka efterfrågan på inhemskt virke och prisnivåerna har, utöver skogsägarnas inkomster, påverkat de skatter som betalas på dem. Förra årets förskottsinnehållningar från skogsägarnas virkesaffärer uppgick till 455 miljoner euro. Skatteintäkterna från hela skogssektorn är naturligtvis mycket högre. Å andra sidan har skogsägarnas skatteinbetalningar ökat markant. Detta ger skäl att överväga både stöd för ökad skogsvård och skattelättnader för att stärka virkesmarknaden. Skogsägarorganisationer driver aktivt dessa frågor i sin intressebevakning.
Månadens faktaruta:
Den enligt regeringsprogrammet planerade höjningen av skogsavdraget, från 60 procent till 75 procent, kommer att vara ett efterlängtat och välkommet stimulanspaket för virkesmarknaden. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah nämnde i sitt tal vid MHY-dagarna i Tammerfors förra veckan att regeringens proposition kommer att lämnas till riksdagen under vecka 16. Höjningen av skogsavdraget kommer att gälla alla skogsfastigheter som är berättigade till det vid försäljningsköp, oavsett om avdragsunderlaget tidigare har använts eller inte.
I framtiden kommer privata skogsägare att ha bättre förutsättningar att konkurrera med fonder om köp av skogsfastigheter. Skogsfastighetsaffärer och generationsväxlingar kan öka. Skogsägarnas intresseorganisationer välkomnar nya skogsägare till aktivt ägande. Det lönar sig att sköta skogarna hållbart – endast genom virkesförsäljning kan man dra nytta av skogsavdragets skatteförmåner. Utvidgningen av skogsavdraget beräknas kosta regeringen cirka 20 miljoner euro under mandatperioden.
Som jämförelse kan nämnas att förskottsinnehållningarna från virkesförsäljningar, jämfört med föregående år, i fjol ökade med det dubbla av kostnaden för skogsavdraget. Ökningen var alltså över 40 miljoner euro – och totalt uppgick förskottsinnehållningarna till 455 miljoner euro. Det kan därför konstateras att även med relativt små satsningar från statens sida kan stora positiva effekter uppnås för hållbart skogsbruk och utvecklingen av virkesmarknaden.
PTT:S SKOGSPROGNOS (PÅ FINSKA)
Uppdaterad statistik om virkesmarknaden och skogsindustrin, prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer och Naturresursinstitutets veckostatistik över virkeshandeln finns på https://www.mtk.fi/puumarkkinat. Prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer hittas på svenska via bannern på https://slc.fi/skog.
Kalle Karttunen, forskningschef, MTK
Översättning till svenska: Mats Holmgård, SLC:s skogsombudsman