Ren inhemsk trädgårdsodling

SLC - DSC 1193

Från tomat och gurka till päron och sparris!

Trädgårdsodlingen kan särskiljas från växtodlingen. Inom växthusodlingen odlas främst tomat och gurka men även sallad och örter. I Finland har växthusodling av speciellt gurka och tomat koncentrerats till de finlandssvenska regionerna och speciellt Närpes, medan odlingen av blommor sker så gott som helt och hållet på finskt håll.

I trädgårdsodlingen ingår såväl frilands- som växthusodling av grönsaker, bär, frukt och plantor. År 2016 fanns det cirka 1 450 gårdar med frilandsodling och 870 gårdar med växthusodling. På en del av gårdarna har man både frilands- och växthusodling.

Inom SLC:s verksamhetsområde odlas även en stor del av frilandsgrönsakerna. Trädgårdsärt, morot och matlök är de sorter som odlas mest inom frilandsodlingen. Vitkål, blomkål och rödbeta odlas även de på stor yta. Bland bären är jordgubbar, vinbär och hallon de populäraste och av frukterna är det äppel som dominerar. I Åboland, på Åland och i Västra Nyland finns stora fruktträdodlingar, varifrån största delen av våra inhemska äppel och även päron kommer.

Vill du veta mer?

SLC har många sakkunniga i frågor gällande trädgårdsodling och du är välkommen att ta kontakt med t.ex. SLC:s trädgårdsutskott eller trädgårdsombudsman. 

Mer från SLC