Om krafterna tagit slut bör du söka hjälp så fort som möjligt. I en krissituation kan du ringa till vilken krisjour som helst. Där hjälper man dig att hitta rätt hjälpinstans. Observera dock att svensk service inte alltid kan fås.
Om det känns som att djurskötseln blir lidande lönar det sig att kontakta en läkare och avbytarservicen. Vid arbetsoförmåga som beror på sjukdom kan vikariehjälp beviljas för högst sju dagar utan läkrintyg. Om du har ett läkarintyg kan du få vikariehjälp för längre tid.
Landsbygdens stödpersonsnätverk ger samtalsstöd på svenska
Hitta en stödperson på tukihenkilo.fi/svLandsbygdens stödpersonsnätverk har stödpersoner som ger samtalsstöd även på svenska särskilt för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.
Nätverket baserar sig på frivilligt arbetet och verksamheten omfattar hela landet. Stödpersonerna erbjuder huvudsakligen kortvarig samtalshjälp per telefon men också långvariga stödförhållanden är möjliga.
MIELI ry:s svenskspråkig kristelefon
Läs mer på mieli.fiMIELI ry har svenskspråkig kristelefon, tfn 09 2525 0112.
Telefonjouren är öppen:
må och ons kl. 16-20
tis, tors och fre kl. 9-13.
Den finskspråkiga kristelefonen håller öppet alla dagar hela dygnet på telefon 09 2525 0111. Kristelefonen hjälper också på engelska (09 2525 0116) fredagar kl 9-13.
Kyrkans samtalstjänst
Läs mer på evl.fiKyrkans Samtalstjänst, som fungerar som telefon- och chattjänst, finns till för dig som behöver ett lyssnande öra. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym.
Om du hellre vill tala med någon genast, ring kyrkans svenskspråkiga Samtalstjänst tfn 0400 22 11 90 (jourtiden är kl. 20-23). Samtalsavgiften är vanlig lokal- eller mobilsamtalsavgift.
Samtalstjänstens chatjour är en webbaserad hjälptjänst där du anonymt och i förtroende kan sända in meddelanden där du berättar om det du grubblar på.