Josefin och Dennis Norrback tog över hemgården i Pjelax och blev ekologiska fårproducenter i december i fjol. Med sig i bagaget hade de varsin färsk examen från universitetet, Josefin som magister i lantbruksvetenskap och Dennis som ekonom från Hanken.
– Det var inte självklart för någon av oss att ta över gården på egen hand, men vi tänkte om vi gör det tillsammans kan det vara en bra lösning. Vi har alltid kommit bra överens och vi löser problemen an efter de kommer, säger Dennis Norrback.
– Vi har ett upplägg där båda kan sköta alla moment i produktionen, det gör saker och ting enklare om någondera av oss är borta. Men vi är fortfarande inne på det första året av vårt nya samarbete så vi söker ännu efter spelreglerna och svaret på vem av oss som kanske tar ett större ansvar för någon del av arbetet, tillägger Josefin Norrback.
De tog över gården, med cirka 140 tackor, vid en ekonomiskt utmanande tidpunkt.
– För oss har det gått relativt bra eftersom vi driver en ekologisk gård som inte berörs av de skyhöga gödselpriserna. I vår produktion är vi inte heller så beroende av elektricitet. För oss är det närmast de stigande bränslekostnaderna och sådana saker som baserar sig på olja, till exempel plast, som syns i vår ekonomi, säger Dennis Norrback.
Både Dennis och Josefin beskriver det som en självklarhet att fortsätta driva gården ekologiskt. Fårproduktionen blev ekologisk på gården redan år 2006. Josefin Norrback kan även titulera sig stipendiat i “hållbart produktivt jordbruk” tack vare sin uppmärksammade avhandling, som handlade om hur man kan minska användningen av maskmedel inom fårproduktionen.
I sitt arbete på gården försöker syskonen Norrback omsätta de teoretiska kunskaperna om hållbarhet till praktiskt arbete. De idkar bland annat maskinsamarbete med grannarna och försöker skaffa utrustning som kan användas till flera olika ändamål.
En nyhet på gården är även att de har börjat ta tillvara och sälja ullen. En stor del av den ull som produceras i Finland slängs bort på grund av det usla pris som producenterna har fått för den.
– Vi har också tidigare slängt bort ullen, men jag tänkte att det här kan vi inte fortsätta med. Ullen är ju en jättefin råvara. Nu säljer vi vår ull till ett spinneri i östra Finland och det positiva är att vi nu också börjar se en prisökning på ullen. Tidigare fick man knappt två euro för ett kilo, nu är priset uppe i fem euro per kilo. Man märker tydligt av den stora stickningsboomen som råder i landet, säger Josefin Norrback.
Utvecklingen av gården är med andra ord redan i full gång och när man lyssnar på Josefin och Dennis kommer utvecklingen knappast att stanna här.
– Det behövs alltid en utveckling, annars stagnerar man. Vi har mycket olika planer, men exakt hur det blir vet vi inte ännu. Att skala upp, att börja med direktförsäljning från gården eller att utöka till något annat än får är några av alternativen. Vi har till exempel haft ett litet experiment med höns på gården i år, säger Dennis Norrback.
– Vi får se, men åtminstone har vi ätit mycket ägg i sommar, skrattar Josefin Norrback.
Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.