Åländsk sommarost, rabarberkompott och rågkex

Till SLC:s kongress 2022 på Åland komponerade Årets Kock 2021 Kim Päivästö ihop olika tilltugg till fördrinken - av åländska råvaror och smaker. Här hittar du recepten på läckerheterna. Hoppas det ska smaka!

SLC - 20220629 192000 webb MW
Åländsk sommarost passar utmärkt till snittar. (Foto: Mia Wikström)

Åländsk sommarost, rabarberkompott och rågkex
4 personer

Rabarberkompott
100 g socker
1,5 g salt
40 g vitvinsvinäger
45 g vitt vin

Gör så här: Koka upp lagen tillsammans med rabarberskalet. Sila bort skalet.

375 g skalad, tärnad rabarber

Gör så här: Koka den tärnade rabarbern snabbt i lagen, sila och låt svalna. Reducera ner lagen till en tjock sirap, låt svalna och blanda med rabarbern.

4 x 15 g Sommarost, ÅCA (rumstempererad)

4 st. rågkex (Kantola)

Placera den rumstempererade osten på kexet och toppa med en liten sked rabarberkompott.


Henna Kolehmainen är Årets Servitör 2021 och Kim Päivästö är Årets Kock 2021. SLC har sedan 2019 varit en av tävlingarnas samarbetspartner. Genom samarbetet vill SLC lyfta fram värdet av inhemska råvaror och det nära samspelet mellan producenter och restaurangproffs.

Fler recept av Henna och Kim från SLC:s kongress 2022 på Åland hittar du här:

Mer från SLC