Åländsk sommarost, rabarberkompott och rågkex
4 personer
Rabarberkompott
100 g socker
1,5 g salt
40 g vitvinsvinäger
45 g vitt vin
Gör så här: Koka upp lagen tillsammans med rabarberskalet. Sila bort skalet.
375 g skalad, tärnad rabarber
Gör så här: Koka den tärnade rabarbern snabbt i lagen, sila och låt svalna. Reducera ner lagen till en tjock sirap, låt svalna och blanda med rabarbern.
4 x 15 g Sommarost, ÅCA (rumstempererad)
4 st. rågkex (Kantola)
Placera den rumstempererade osten på kexet och toppa med en liten sked rabarberkompott.

Henna Kolehmainen är Årets Servitör 2021 och Kim Päivästö är Årets Kock 2021. SLC har sedan 2019 varit en av tävlingarnas samarbetspartner. Genom samarbetet vill SLC lyfta fram värdet av inhemska råvaror och det nära samspelet mellan producenter och restaurangproffs.
Fler recept av Henna och Kim från SLC:s kongress 2022 på Åland hittar du här: