Tartar av åländskt lamm, picklad rödlök, gemsallad

Under SLC:s kongress 2022 var den åländska maten i fokus. Årets Kock 2021 Kim Päivästö bjöd kongressens festsupédeltagare på unika smakupplevelser genom de tilltugg som specialkomponerats för SLC:s kongress av åländska råvaror. Här hittar du recepten på läckerheterna med smak av Åland. Hoppas det ska smaka!

SLC - 826 DC992 C7 C5 4 DCA 9 D72 23 C5717868 CB
Snittar, eller hors d'œuvre, med bland annat tartar av åländskt lamm på gemsallad. (Foto: Sascha Zachhuber)

Tartar på åländskt lamm, picklad rödlök, gemsallad
4 personer

Tartar
80g lammfärs
½ tsk grov Dijon senap
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk olivolja
Salt, svartpeppar enligt smak.

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser.

Picklad rödlök
1 st. liten skalad rödlök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
1 dl vatte
1 st. lagerblad
1 tsk svartpeppar
En nypa salt

Gör så här: Strimla rödlöken med kniv. Koka upp vinäger, socker, vatten och kryddorna. Häll lagen på den strimlade rödlöken och låt svalna.

Gemsallad
Gemsallad (1 st.)

Gör så här: Skär bort stammen och skölj gemsalladen i kallt vatten. Torka av. Marinera salladen i lite olivolja, salta och peppra strax innan servering. Placera tartaren på salladsbladen och toppa med picklad rödlök.


Henna Kolehmainen är Årets Servitör 2021 och Kim Päivästö är Årets Kock 2021. SLC har sedan 2019 varit en av tävlingarnas samarbetspartner. Genom samarbetet vill SLC lyfta fram värdet av inhemska råvaror och det nära samspelet mellan producenter och restaurangproffs.

Fler recept av Henna och Kim från SLC:s kongress 2022 på Åland hittar du här:

Mer från SLC