Framtidsodlarna återvänder med fokus på jord- och skogsbrukets framtid

I den fjärde säsongen av Framtidsodlarna diskuteras stora framtidsfrågor inom jord- och skogsbruket. Med Jens Berg i spetsen utforskas allt från jordbrukspolitik och livsmedelsexport till växtförädlingstekniker och klimatförändringens effekter.
SLC - Webb puff framtidsodlarna
Framtidsodlarna återvänder med en fjärde säsong som fokuserar på tio stora framtidsfrågor inom jord- och skogsbruket.

Onsdagen den 14 augusti återvänder Framtidsodlarna med en ny säsong. Liksom tidigare år kommer jordbrukare och skogsägare själva till tals i podden, men årets säsong kommer även att innehålla inslag från experter inom de olika områdena som diskuteras.

Säsongens första avsnitt tar avstamp i vikten av biologisk mångfald, med Fredrik von Limburg Stirum som driver Koskis gård, belägen vid gränsen mellan Salo och Raseborg. Sedan början av 2000-talet har gården haft ett särskilt fokus på att öka den biologiska mångfalden. Von Limburg Stirum har målmedvetet arbetat med att återställa gamla naturbetesmarker till sitt ursprungliga skick.

I juni godkände EU:s miljöministrar den omdebatterade naturrestaureringslagen, som kräver att en femtedel av alla mark- och vattenområden inom EU återställs till sitt ursprungliga skick senast år 2030. Ska den nya lagen ses som ett hot eller en möjlighet för det finländska jord- och skogsbruket?

Detta och mycket mer diskuteras i de tio avsnitten som den fjärde säsongen bjuder på.

----

Framtidsodlarna har hittills laddats ner närmare 26 000 gånger. Podden finns på slc.fi/framtidsodlarna samt på Podbean och Spotify där man också kan lyssna på de tidigare avsnitten av Framtidsodlarna från de två första säsongerna. Poddserien produceras av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i samarbete med Montem.

Mera information om podden ger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström, tfn 050 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi

Mer från SLC