Utlåtande om utkast till statsrådets förordning om produktionskaniners välfärd

Jord- och skogsbruksministeriet
kirjaamo.mmm@gov.fi

VN 23040/2024 MMM-5

Utlåtande om utkast till statsrådets förordning om produktionskaniners välfärd

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. tackar för möjligheten att ge utlåtande om utkast till statsrådets förordning om produktionskaniners välfärd.

Produktionen av kaniner i Finland är småskalig och sker under relativt goda förhållanden då man jämför med den globala kaninuppfödningen. Det är ändå viktigt att produktionskaninernas välfärd styrs från en egen förordning i stället för endast via lagen om djurvälfärd (693/2023). På så vis kan artspecifika behov bättre säkerställas och ta fasta på problemområden.

Man bör ändå noggrant undersöka följder av en stramare välfärdslagstiftning, för att säkerställa att de tiotal professionella uppfödare som finns i Finland idag, har en möjlighet att fortsätta med sin verksamhet.

För att möjliggöra en smidig marknad av kaninprodukter kan våra krav i Finland inte nämnvärt skilja sig från speciellt Norden, men även resten av Europa och världen. Lagstiftning görs parallellt i EU hela tiden och för att undvika överflödiga eller otillräckliga investeringar bör man kontinuerligt följa upp internationella mål med beslutsfattningen och trygga en ordentlig övergångsperiod.

5 § Utfodring och vatten

Sveriges förordning om allmänna råd om kaninhållning (SJVFS 2019:24) har krav på att ge dem vatten minst två gånger per dag. Här går Finlands förordning längre, det föreslås att man skall ge vatten kontinuerligt, men minst tre gånger per dag om vattnet fryser på grund av väderförhållandena. SLC föreslår att man i Finland kunde erbjuda vatten kontinuerligt precis som lagen om djurvälfärden redan ställer krav på, men minst två gånger per dag om vattnet fryser på grund av väderförhållandena.

6 § Inspektion av kaniners välfärd och djurhållningsplatsen

Även inom denna paragraf skulle Finlands förslag till förordning gå längre än Sveriges. I Finland föreslås att man skall titta till kaninerna minst två gånger per dag, medan Sveriges krav är att se till kaninerna minst en gång per dag. SLC föreslår åter att Finland inte går längre än andra nordiska länders krav, och ser därmed att förslaget kunde ändras till att titta till kaninerna minst en gång per dag.

11 § Särskilda krav på djurhållningsplatsen

I promemorian sägs det att utrymmeskraven i den föreslagna förordningen överensstämmer med de utrymmeskrav som anges i den svenska förordningen om produktionskaniner. Dock är bestämmelserna i vissa fall mer ambitiösa än den svenska förordningen, speciellt då Sverige har kraven uppdelade i flera viktgrupper än vad Finlands förslag har. SLC anser att man kunde ha fler viktgrupper än nuvarande två och att man inte bör gå längre än Sveriges krav på utrymme. Det är också av vikt att undersöka kommersiellt tillgängliga lösningar på burar innan man utser minimikrav på utrymme för att möjliggöra fortsatt professionell produktion av kaniner.

Angående krav på hur många våningar kaninburarna får placeras i, anser SLC att man antingen borde tillåta fler våningar än två ovanpå varandra, eller alternativt slopa begränsningen. Sveriges förordning har till exempel inga bestämmelser angående antal våningar.

18 § Övergångsbestämmelser

SLC vill undvika att för strikta krav och för korta övergångsperioder leder till en kollaps av den finländska produktionen av kaniner. Tysklands exempel på kollaps av näringen skedde då man införde för stränga välfärdskrav på för kort tid. De gick från cirka 60 professionella uppfödare år 2014 till uppskattningsvis runt 10 uppfödare i slutet av 2024. Övergångsperioden var 5 år för alla uppfödare, utom för de som hade större anläggningar, de fick en 10 års övergångsperiod. I dagens ekonomiskt svåra situation är det därmed av vikt att vi granskar ifall en övergångsperiod på 5 år är tillräcklig för att näringen skall kunna investera i begärda medel.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Jonas Laxåbck
Verksamhetsledare

Cecilia Nyholm
Sakkunnig

Mer från SLC