Årets Kock och Årets Servitör 2025 korade – Piero Silvani och Katrina Laitinen tog hem titlarna

Det blev en dag fylld av yrkesskicklighet och stolthet när vinnarna i Årets Kock och Årets Servitör 2025 utsågs i Helsingfors Mässcentrum.

SLC - VK 04603
Det var glada miner som rådde när Årets Kock Piero Silvani och Årets Servitör Katrina Laitinen tog emot sina utmärkelser i Helsingfors. Foto: Santeri Stenwall

Fredagen den 24 oktober samlades landets främsta restaurangproffs i Helsingfors Mässcentrum när vinnarna i Årets Kock och Årets Servitör 2025 korades.

Deltagarna ställdes inför höga krav och genomförde flera moment där en sakkunnig jury bedömde både teknik och kreativitet. Tävlingen gav också möjlighet att visa förmågan att hantera verkliga kundsituationer, där kommunikation och samarbete spelade en central roll.

Efter en intensiv final stod Piero Silvani från Bistro Ego som segrare i Årets Kock. Han imponerade med sin precision och smakbalans. Katrina Laitinen från BasBas Kulma utsågs till Årets Servitör efter att ha visat prov på både professionalism och värme i sitt bemötande.

– SLC gratulerar de värdiga vinnarna av Årets Kock och Årets Servitör. Genom vårt mångåriga samarbete kan vi förena producenterna bakom maten med restaurangernas främsta proffs och tillsammans föra den finländska matens glädjebudskap vidare till restaurangkunderna och konsumenterna, säger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.

Här poserar topp tre i Årets Kock och Årets Servitör 2025 efter en intensiv final. Foto: Santeri Stenwall

Topp tre i Årets Kock och Årets Servitör 2025

Årets Kock
Piero Silvani (Bistro Ego)
Otto Hietamies (Lapland Hotels Bulevardi, Kulta Kitchen)
Miika Keskitalo (Ravintola Scolare)

Årets Servitör
Katrina Laitinen (BasBas Kulma)
Emilia Salminen (Pöllöwaari)
Leeni Hyvärinen (freelancer)

Årets Kock och Årets Servitör är de mest prestigefyllda tävlingarna i den finländska restaurangbranschen och fungerar som de officiella mästerskapen för kockar och servitörer. Genom tävlingarna lyfts kreativitet, hantverk och servicekunnande fram, samtidigt som de bidrar till att stärka hela den finländska mat- och dryckeskulturen.

Sedan 2019 har SLC varit en av tävlingens samarbetspartners. Genom samarbetet vill SLC lyfta fram värdet av inhemska råvaror och det nära samspelet mellan producenter och restaurangproffs.

Mer information om Årets Kock och Årets Servitör hittas på tävlingens webbplats.

Läs mer

Mer från SLC