Lammtartar med örter och rotfrukter – inhemskt lamm i modern tappning

Simo Harrivaara, Årets Kock 2024, bjuder på en elegant men jordnära rätt där inhemskt lamm får spela huvudrollen tillsammans med säsongens rotfrukter, konserverade äggulor, smakrik ost och friska örter. En rätt med både syra, sälta och fräschör som hyllar det bästa av den finländska matkulturen.

SLC - DSC00157
Lammtartaren är skapad av Årets Kock 2024, Simo Harrivaara, som inspirerats av inhemska smaker och råvaror. Foto: Santeri Stenvall

Lammtartar( fyra portioner)

600 g ytterfilé av inhemskt lamm (eller nöt)
1 kruka gräslök
1 kruka färsk mynta
4 konserverade äggulor (förbereds dagen innan)
200 g smakrik hårdost (t.ex. cheddar från Jukola eller Mouhitaler från Herkkujuustola)
200 g säsongens rotfrukter, t.ex. kålrabbi eller rova
Pickellag: socker, ättika och vatten

Gör så här: Förbered äggulorna och pickla rotfrukterna dagen innan. Skär köttet fint och blanda med hackade örter, salt, peppar och en skvätt olja. Montera rätten med rotfrukter, riven äggula och ost. Garnera med färska örter och servera direkt.

Foto: Santeri Stenvall

SLC är sedan 2019 samarbetspartner till tävlingarna Årets Kock och Årets Servitör, där Finlands främsta restaurangproffs lyfts fram. Genom samarbetet vill SLC synliggöra värdet av inhemska råvaror och betona samspelet mellan producenter och restaurangbranschen.

Tävlingarna erbjuder en gemensam plattform där yrkesstolthet och hantverk möter jordbrukets grundpelare – ren, närproducerad och högklassig mat. På så sätt får inhemska produkter en självklar plats även i landets främsta restauranger, till glädje för både producenter och konsumenter.

Mer information om Årets Kock och Årets Servitör hittar du på tävlingarnas officiella webbplats.

Läs mer

Mer från SLC