Fira den finländska matens dag den 4 september – en dag då vi får uppmärksamma den inhemska matproduktionen

SLC - Finlandskamatensdag 3

Onsdagen den 4 september får vi fira den finländska matens dag för sjätte gången. Dagen är ett tillfälle då vi kan glädjas åt den mat, arbete och trygghet den inhemska matproduktionen ger.

Det finns många orsaker till varför vi kan vara stolta över den finländska matproduktionen. Sedan år 2018 har Föreningen Matinformation rf arrangerat en festdag där vi får uppmärksamma det viktiga arbete som alla aktörer inom livsmedelskedjan gör, från jordbrukarna som odlar våra råvaror till de företag som förädlar och säljer dem. Dagen är en hyllning till deras engagemang för att säkerställa att vi har tillgång till ren, trygg och spårbar mat.

Årets tema för den finländska matens dag är "mat, arbete och trygghet", tre av de värdefullaste sakerna den inhemska matproduktionen ger oss. I en tid där hållbarhet och försörjningsberedskap blir allt viktigare är det avgörande att stödja den finländska jordbrukssektorn. För att fortsätta stärka den inhemska matproduktionen krävs politiska åtgärder som främjar lantbrukarnas lönsamhet, samt satsningar på forskning och innovation för att utveckla nya metoder och teknologier som kan möta framtidens utmaningar.

Jordbrukets lönsamhet är också en nyckelfråga som påverkar hela livsmedelskedjan. För att producenterna ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete krävs det att de får rättvist betalt för sina produkter. Genom att stödja finländska produkter bidrar man inte bara till att säkerställa en stark och stabil matproduktion, utan också till att bevara den finländska landsbygden och dess unika kulturarv.

Därför uppmanar vi både konsumenter och producenter att delta i dagens festligheter genom att välja inhemskt på matbordet. Till exempel kan man fira dagen genom att ordna en gemensam middag med sin familj och vänner eller bege sig ut på en fin picknick. Att laga en måltid med råvaror som potatis, kål, kött eller fisk från Finland är ett enkelt sätt att visa uppskattning för den inhemska maten.

Som producent kan du också bidra genom att berätta om dina råvaror och det arbete du gör på gården. Dela reels, inlägg eller korta videor från din vardag och visa hur matens väg ser ut från jord till bord. Genom att använda sociala medier kan du nå ut till både nya och gamla kunder och visa varför det är viktigt att välja inhemskt. Tagga gärna @bondenbehovs och @ruokatieto på Instagram och använd de välkända hashtaggarna såsom #FinländskaMatensDag, #GottFrånFinland, #SuomalaisenRuoanPäivä och #HyvääSuomesta för att sprida budskapet vidare.

Finländska matens dag är mer än bara en hyllning till maten – det är en dag för att fira de människor som varje dag arbetar för att förse oss med hälsosamma, trygga och hållbara livsmedel. Låt oss alla ta tillfället i akt att visa vår tacksamhet och engagera oss i att stärka och bevara vår inhemska matproduktion.

Tilläggsinformation:

Läs mer om den finländska matens dag på Föreningen Matinformations hemsida: https://ruokatieto.fi/suomalaisen-ruoan-paiva/

Här hittar du mer information om Gott från-Finland-märket: https://slc.fi/medlem/medlemsformaner/ovrigt-jordbruksnara/gott-fran-finland-market

Mer från SLC