Matproduktion påverkar alltid klimatet, men hur ser matens klimatpåverkan ut när man beaktar råvarornas näringsinnehåll? Under webbinariet Matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll den 17 november 2020 kl. 9.00 - 11.30 presenteras Envitecpolis Oy:s utrednings resultat om matens klimatpåverkan i förhållande till näring. Utredningen har beställs av producentorganisationerna MTK och SLC. Webbinariet hålls på finska.
Det livesända webbinariet kan ses på https://www.webcasting.fi/mtk/xWh5y5I1/
Resultaten av utredningen förändrar inte det att växtbaserade produkter har en mindre klimatpåverkan än köttprodukter. Däremot utjämnas skillnaderna när livsmedels kolutsläpp sätts i förhållande till deras näringsinnehåll.
Material och mera information:
- Pressmeddelandet 17.11.2020 på slc.fi: Broiler med potatismos och rivna morötter slår sushisortiment i klimat- och näringsindex
- Sammanfattning av resultaten och kommunikationsmaterial (på svenska, PDF)
- Envitecpolis presentation: Ruokien ravitsemus ja hiilipäästöt -selvityksen tulokset (på finska, PDF)
- Läs mer på www.mtk.fi/ilmastojaravitsemus
Tilläggsinformation ger:
Senja Arffman, ledande expert, Envitecpolis, tfn 050 353 1818 (på finska)
Mia Wikström, kommunikationschef, SLC, tfn 050 355 3213
Klaus Hartikainen, kommunikationsdirektör, MTK, tfn 040 169 2060