Fem år till för glyfosat i EU

Bryssel 27.11.2017, 17:46

Utrikes

Omdiskuterade växtbekämpningsmedlet glyfosat får förlängt tillstånd i EU för fem år till.
Representanter för 18 av de 28 medlemsländerna röstade för EU-kommisisonens förslag om att förlänga tillståndet för fem år till, medan nio röstade emot och en lade ned sin röst, säger kommissionen i ett uttalande, enligt AFP.
- Jag är väldigt lättad, säger svenska miljöministern och gläds samtidigt över löften om ökad öppenhet i tillståndsprocessen.
Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge stått i centrum för en rejäl träta mellan allehanda miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.
Forskare på båda sidor har anklagats för att antingen tona ned eller skriva upp huruvida ämnet är cancerframkallande eller inte. Från miljösidan har intensiva kampanjer förts med över miljonen underskrifter insamlade till stöd för ett förbud.
Nu är det ändå klart att glyfosatet fortsatt får användas i åtminstone fem år till.

Tysk svängning

I en särskild omprövningskommitté i Bryssel på måndagen svängde framför allt Tyskland över till ja-sägarna, sedan otaliga tidigare röstningsförsök fastnat i oavgjort mellan ja, nej och vet inte.
Därmed tar också EU-länderna sitt politiska ansvar för beslutet, snarare än att bara bolla den heta potatisen vidare till EU-kommissionen.
- Jag är nöjd över att EU-länderna kunde enas. Det är en trend att man skjuter över besluten från EU-länderna till kommissionen som jag verkligen inte har varit glad över, säger Sveriges miljöminister Karolina Skog (Miljöpartiet) till TT.
Regeringen har tidigare tvekat om att stödja förslag om glyfosat-tillstånd i tio år, men röstade ja till ett femårigt tillstånd. Andra ja-sägare är bland andra Storbritannien, Danmark, Nederländerna och Irland, medan Frankrike och Belgien tillhör nej-sidan.
Finland har hela tiden varit för en förlängning, uppger Yle.

Ökad öppenhet?

EU-kommissionen har samtidigt lovat att arbeta för ökad insyn och öppenhet kring de vetenskapliga underlagen bakom liknande beslut.
- Det tror jag är ett jätteviktigt steg framåt. Det är ju en fråga som vi från Sverige drivit länge och påpekat att den bristande transparensen skapar en oro, säger miljöministern.
Samtidigt betonar hon att det finns god anledning att fundera över alternativa växtbekämpningsmedel.
- Fem år är inte en jättelång tid. Oron för glyfosatets effekter på miljön är utbredd och många talar om en utfasning av ämnet. Jag tror att det är viktigt att jordbrukare börjar titta på alternativa metoder som har lägre påverkan på miljön - för en sådan omställning tar tid, säger Karolina Skog till TT. (FNB-TT-AFP)



FNB

Mer från SLC