Framtidsodlarna, del 9: Tre generationer på Björkback Gård (puff)

Björkback Gård i Övermalax är en gårdsmärkt producent, vilket ställer stora krav på produktionen av griskött.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Bjorkbackgard logo WEBB 768x460 2

– Vi kör enbart med inhemska proteiner och så har vi en antibiotikafri produktion. Överlag går svinproduktionen i hela landet nu mot en helt sojafri utfodring av djuren, säger Tomas Långgård.

Tomas Långgård driver i dag gården tillsammans med sönerna Andreas och Jens. Tomas tog i sin tur över gården av sin far, som fortfarande finns med på ett hörn.

Men hur ser vardagen ut när tre generationer av experter jobbar på samma gård? Hur mycket utrymme finns det för ny kunskap och mycket handlar om “så här har vi alltid gjort här”?

Hela avsnittet med Tomas och Andreas Långgård publiceras 4.12. Hör ett smakprov här.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC