Skogen ska växa mer och inte mindre

De finländska skogarna har i tiotals år bundit så mycket koldioxid så det har räckt till att täcka runt en tredjedel av Finlands alla klimatutsläpp. Skogarnas tillväxt har ökat år för år och tillväxten har varit avsevärt större än avverkningarna och den naturliga avgången tillsammans. Skogen är fortfarande en stor kolsänka men den senaste skogsinventeringen visar att skogarna växer långsammare än tidigare prognoser. Veckan innan jul publicerade Naturresursinstitutet en rapport om orsakerna till att kolsänkan minskat. Marknaden drar så avverkningarna är på en hög nivå. Skogarna har blivit äldre så den årliga tillväxten är inte optimal. Vi har haft flera torra år i rad i södra Finland och dessutom goda kottår i norr, vilket har minskat tillväxten.

SLC - RJT 1940038 granplantor vinter webb

Nu måste vi aktivt diskutera om vilka åtgärder som krävs för att höja skogens tillväxt igen. Skogen är en förnyelsebar råvara och kommer att ha en helt avgörande roll när vi måste ersätta fossila råvaror med förnyelsebara. Många debattörer, börjande från vår miljö- och klimatminister, lyfter fram minskade avverkningar som en lösning på problemet. Det är en ohållbar åtgärd. Vi måste minska förbränningen av fossila bränslen och då finns det ingen rim och reson i att försöka begränsa avverkningarna av den förnyelsebara råvaran trä. Minskade avverkningar rubbar en jämn åldersklassfördelning i skogarna och sänker på sikt den årliga tillväxten. Minskad tillväxt är också slutresultatet vid en massiv övergång till kalhyggesfritt skogsbruk.

Det vi borde göra är att sköta våra skogar ännu bättre än idag. Förädlade frön och plantor höjer tillväxten och följaktligen kolbindningen avsevärt. Plantskogsvård som utförs i tid ger bättre kvalitet på virket. Vi måste definitivt satsa mera på första gallringarna. I värsta fall uteblir de eftersom de snarare kostar än ger intäkter, och de gallringar som görs har ofta ett för stort virkesuttag så att bestånden blir för glesa. Askgödsling är ett snabbt och effektivt sätt att öka tillväxten och den är också cirkulär ekonomi i sin bästa form. Det finns alltså mycket för hela skogskedjan att förbättra ännu.

Markanvändningssektorns klimatutsläpp belastar det land eller område där marken finns. Utsläppen från olja och kol belastar däremot det land där de används. I politiken leder detta till att ingen kräver att till exempel Norge ska minska sin oljeproduktion, eftersom alla förstår att det enda det leder till är att oljekonsumenterna skaffar råvaran på annat håll. Samma logik ger vid handen att eventuella minskade avverkningar i Finland leder till samma sak som med oljan, nämligen att de som behöver träråvara skaffar den på annat håll. Det hjälper inte klimatet ett dugg om vi i Finland minskar avverkningarna och de flyttar utomlands. Det enda det gör är att det försämrar Finlands ekonomi och bromsar övergången från fossilt till förnyelsebart. Ingen tekniskt konstruerad beräkningsgrund för klimatbalans mellan EU-länderna kan rubba varken ekonomins eller naturens lagar.

Mats Nylund, centralförbundsordförande, SLC

Debattartikeln har publicerats i:
- HBL 3.1.2023
- ÅU 4.1.2023
- VBL 4.1.2023
- ÖT 4.1.2023

Mer från SLC