På 1970-talet var skogsvårdsföreningarna i Finland små och lokala, ofta med endast en anställd skogsexpert och ett begränsat verksamhetsområde. Deras intäkter kom till stor del från den obligatoriska skogsvårdsavgiften. Sedan dess har mycket förändrats: avgiften har försvunnit och föreningarnas uppdrag har blivit både större och mer mångsidiga för att möta nya utmaningar som skogsbruket ställer.
I dag finns färre än 50 skogsvårdsföreningar i Finland. Många små föreningar har slagits ihop och blivit större och mer regionalt inriktade. Föreningarna spelar en allt viktigare roll för skogsägarna, särskilt när det gäller virkeshandel och virkesförmedling, för att säkerställa bästa möjliga pris vid försäljning. Miljöfrågor har också fått en större betydelse, och de större föreningarna har bättre möjligheter att specialisera sig inom områden som skogsvård, certifiering och hållbarhet.
Från och med årsskiftet går Väståbolands skogsvårdsförening ihop med Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret. Genom fusionen breddas Södra skogsrevirets verksamhet ytterligare i Åboland, vilket innebär en effektivisering av arbetet och bättre resurser för att möta regionala behov.
Läs mer i Landsbygdens Folk