Utlåtande om jord- och skogbruksministeriets förordning om utsädespotatis

Jord- och skogsbruksministeriet
kirjaamo.mmm@gov.fi

VN/23936/2024- MMM-1

UTlåtande jord- och skogbruksministeriets förordning om utsädespotatis

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. tackar för möjligheten att ge utlåtande om förslaget till förordning om utsädespotatis.

Bakgrund

Potatisens mop top virus är ett allvarligt problem i matpotatisodlingen. PMTV är problem närmast i de kallare odlingszonerna, Skandinavien och Kanada. I varmare länder är mop top ett mindre problem, därför finns ingen testning där.

Om man får ett allvarligt angrepp av virussjukdomen i ett potatisparti är partiet odugligt och duger endast till fling eller stärkelseproduktion.

När en åker smittas av Mop Top virus är åkern infekterad i minst 20 år och potatissorter med synliga symtom kan inte odlas på skiftet.

Om nya skiften tas i bruk för potaisodling och odlas med certifierat utsäde och direkt konstateras Mop Top kan man fråga sig varirån smittan har kommit.

Situationen har tydligt förvärrats efter att nya förordningen 392/2020 trätt i kraft.

I nya sorter verkar situationen vara mer allvarlig.

SLC:s åsikt

SLC anser att potatisens Mop Top virus är en allvarlig kvalitetssänkande sjukdom äventyrar mat och matindustripotatisodlingen och påverkar allvarligt potatiodlaren ekonomi.

Att sprida virussjukdomen via certifierat utsäde, som är risken om ingen granskning sker, är enligt vår mening ett allvarligt misstag.

Om granskningen av högre klassifierade utsädespartier upphör är risken stor att viruset sprids okontrollerat även bland utsädesodlingarna.

SLC anser att granskningen av utsädespartierna bör fortsätta.

SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.

Jonas Laxåback
verksamhetsledare

Kaj Hemberg
ordförande för SLC:s potatisutskott

Mer från SLC