Hobbyhöns med humor i garaget

SLC - Screenshot 2020 06 11 at 11 57 40
Sommartid behövs ingen avancerad hönsgård, så länge hönsen har vindskydd, tak över huvudet och skydd mot rovdjur. Pia Franzén vet att räven bor nära, så hon håller sina hönor under uppsikt. Foto: Emilia Råstedt

Underskatta inte en höna. Hon är lättlärd, har en egen personlighet och speciell humor. Hon kräver inte mycket av dig men håller dig sällskap och levererar ägg till frukosten.

Lyckliga djur är det bästa Pia Franzén vet. Hon vill alltid ha djuren nära och njuter av att sköta om dem och se dem trivas. Höns har hon haft i sitt garage i Tenala sedan hösten 2018.

– Mjölkkorna ligger mig allra närmast hjärtat men kor ryms ju inte in i garaget. Hyresgästerna före mig hade haft höns där så det föll sig naturligt att fortsätta med höns. Jag fick tre hönor och en tupp av en kompis, och det var lagom till att börja med.

Sedan dess har flocken, och Pias hönsintresse vuxit. I dag har hon fyra höns, en tupp och två kycklingar. De får gå fritt i trädgården så länge Pia själv är ute, däremellan är de i hönsgården. Vid åttatiden på kvällen går de frivilligt in och söker en sovplats på en sittpinne i garaget.

– De söker sig uppåt till natten. Förr sov vilda höns på en gren uppe i ett träd för att skydda sig mot rovdjur. Tyvärr bor det en räv här i närheten så jag håller mina hönor under uppsikt när de är ute. Hundar kan också ge sig på hönor, och rovfåglar. Katter bryr sig sällan i vuxna hönor, men små kycklingar kan de nog ta.

Silkeshöns har en speciell fjäderdräkt som påminner mer om dun än fjädrar. Pia gillar silkeshöns för att de är söta och lägger små ägg. Här är hennes silkeshöna Nuggets. Foto: Emilia Råstedt

Hönsflock – med eller utan tupp?

Höns kan du hitta på olika sätt, till exempel via en Facebook-grupp. Det finns olika raser och vill du ha mycket ägg så kan du satsa på en värphybrid framavlad för äggproduktion.

Enligt Pia är alla hönsraser lättskötta, men det är en bra idé att kombinera djur i någorlunda samma storlek. För husfridens skull lönar det sig också att tänka på gruppdynamik när du komponerar din hönsflock.

– Djuren har egna personligheter och kommer inte alltid överens. Jag märker att en av mina silkeshönor har lite annan humor, det tar nog ett tag innan hon kommer in i flocken. Sedan har ju nog tuppen också sina favorithönor som han helst umgås med.

En tupp håller ordning i flocken, men det är inget måste att ha en tupp. Om du bara är ute efter ägg så går det bra med enbart hönor men om du vill ha små söta kycklingar så behöver hönan få para sig med en tupp.

Tuppen Mr. Brown. En tupp håller ordning i flocken, men det är inget måste att ha en tupp. Om du bara är ute efter ägg så går det bra med enbart hönor. Foto: Emilia Råstedt


Vindskydd och tak över huvudet

Sommartid behövs ingen avancerad hönsgård, så länge hönsen har vindskydd, tak över huvudet och skydd mot rovdjur. Den som behåller hönsen över vintern behöver fixa ett bättre isolerat utrymme. Det går bra att bygga hönshus av en lekstuga eller ett utedass.

– Hönsen ska ha färskt vatten och mat, så de kan inte lämnas ensamma för länge. Är jag borta i mer än två dygn så ser jag till att någon annan tar hand om mina höns under tiden. Jag håller torrt och rent i garaget, några gånger i veckan städar jag och byter spån och halm där det behövs.

Höns gillar frön, maskar och larver. Det finns hönsfoder att köpa och även speciellt värpfoder till värpande höns. Lite havre med det så hålls hönorna nöjda och glada. När Pia vill att hönorna följer efter henne går hon med solrosfrön i en metallkopp. Hönorna vet precis vad det betyder.

– Höns är lättlärda djur, och de förstår sig nog på godsaker. När du först börjar ha hönsen ute är det bra att ha något riktigt gott till hands. Om de bara lär sig hitta hem så smiter de inte, åtminstone inte så länge det är ljust. Hönor ser dåligt i mörker.

Pia Franzén lockar till sig hönan Hubert med solrosfrön i en metallkopp. Om hönorna bara lär sig hitta hem så smiter de sällan från gården. Hönor ser dåligt i mörker så i skymningen kan det vara svårare för dem att hitta hem. Foto: Emilia Råstedt

Hönorna trivs i blomrabatter

Den som har trädgården full med välskötta planteringar får räkna med att sommarhönsen kommer leva livet i rabatterna.

– De sprättar och krafsar för att göra en grop åt sig i sanden. De gnider in sand i fjädrarna och tvättar sig på det viset. Hönorna behöver också äta sand och grus för matsmältningen. De har inga tänder och sväljer frön hela, så gruset mal sönder maten i magen.

Pia tycker att höns är lättskötta husdjur, så länge de är friska. Men så är det med de flesta djur, konstaterar hon.

– Det krävs en del pappersarbete innan du skaffar hobbyhöns. I registreringsblanketten till Livsmedelsverket behöver du veta hönshusets koordinater och antalet höns som ska bo där. Resten är kryss i rutor. När registreringen är avklarad så är hönorna ganska självständiga. Jag funderar på att ta en till hönsras för jag skulle vilja ha gröna ägg. Olika hönsraser värper olika färgers ägg.

Allt fler vill ha sommarhöns

Pia är ingen nybörjare när det gäller djurskötsel. Hon är utbildad agrolog och jobbar som ungdomsombudsman för SLC Nyland. I jobbet fungerar hon som spindeln i nätverket av unga producenter i Nyland. Hon jobbar i projekt, ordnar evenemang och besöker skolor för att berätta om Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och deras verksamhet. Hon har märkt ett ökat intresse för hobbyhöns, och speciellt sommarhöns som kan hyras under sommarmånaderna.

– Kanske ligger förklaringen i vårens corona-restriktioner. Många är hemma i sommar och då är det ju roligt att ha höns som sällskap på gården. Det är en bra idé, för hönor är lättskötta och roliga husdjur. Och jag är bara glad om folk börjar ta sommarhöns i stället för sommarkatt!


Sommarhöns kan du hitta på olika sätt, till exempel via en Facebook-grupp. Pia Franzén började med tre hönor och en tupp, det är en lagom stor flock för en nybörjare. Här är Pias höna Broomhilda. Foto: Emilia Råstedt


Så skaffar du och sköter sommarhöns

Drömmer du om att tassa ut i trädgården och hämta in egna färska ägg till frukosten? Det är fullt möjligt, men sommaridyllen kräver lite jobb. Här är några saker du behöver ha koll på innan du fixar hönshuset.

1. Anmäl att du håller höns

Registrera dig som hönsdjurhållare och din djurhållningsplats (hönornas adress) till landsbygdsnäringsmyndigheten i din hemkommun. Det här gäller även om du har en enda hobbyhöna eller leasinghönor över sommaren. Mer information om registreringen hittar du här:

https://www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/djurhallning/markning-och-registrering-av-djur/fjaderfa/

Ifall du tänker importera höns från utlandet så måste du se till att kraven som gäller djursjukdomar uppfylls. Om importkraven inte följs är det fråga om illegal import.

2. Bygg en hönsgård

Även om du tänker låta hönsen gå fritt utomhus på sommaren så måste de ha tillgång till en hönsgård. Det kan också vara en inhägnad med hönsnät som har tillräckligt små maskor, eller tak. En hönsgård skyddar hönsen mot eventuella rovdjur i närheten. Räven och rovfågeln är hönans farligaste fiender.

Ska du hålla hönor på ett planområde behöver du meddela det till hälsoskyddsmyndigheten i din kommun. Om du bygger nytt eller bygger om för hönorna så kan det också vara skäl att kolla planerna med byggnadstillsynen i din hemkommun.

3. Kom ihåg hönsens utegångsförbud

Från 1.3–31.5 är det förbjudet att hålla höns fritt utomhus. Den här regeln finns för att förhindra spridningen av fågelinfluensavirus. Viktigast är att undvika att vilda flyttfåglar och vattenfåglar kommer i kontakt med fjäderfä, och se till att vilda fåglars avföring inte smutsar ner hönornas foder eller dricksvatten.

Mer information om utehållningsförbudet för fjäderfä hittar du här: https://www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/djurhallning/djurhalsa-och-sjukdomar/djursjukdomar/fjaderfan/aviar-influensa-fagelinfluensa/utehallningsforbud-for-fjaderfa/

4. Ta väl hand om dina hönor

Kraven som gäller hönshållning finns för att säkerställa att hönorna mår bra och att de inte utgör en sjukdomsrisk för människor eller andra hönor. Skaffar du höns är du ansvarig för hönornas hälsa och välbefinnande. Lagstiftningen som gäller hönshållning finns i broschyren “Höns – djurskyddslagstiftningen i sammandrag”. Du kan ladda ner den i pdf-format här: https://www.ruokavirasto.fi/sv/om-oss/tjanster/guider-och-blanketter/jordbrukare/djurhallning/djurskydd-och--transport/

5. Bekämpa salmonella och andra sjukdomar

Om du säljer eller ger bort ägg från din hönsgård måste du regelbundet ta prov från hönsgården enligt kontrollprogrammet för salmonella. Om ni enbart använder äggen i eget hushåll krävs ingen salmonellakontroll. Anvisning om salmonellaprovtagning av fjäderfä hittar du här: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/salmonellavalvonta/fjaderfa_salmonellaprovtagning_15381.pdf

För att förhindra spridning av djursjukdomar är det förbjudet att mata livsmedelsproduktionsdjur med restmat från eget kök. Risken för djursjukdomar ökar speciellt om du matar djuren med animaliska produkter. Använd sunt bondförnuft – mata hönsen med foder som passar för höns och glöm inte att äggläggande hönor behöver kalk i utfodringen. Eftersom salmonella kan spridas via foder är det viktigt att rengöra matskålar och redskap, och föra bort spillning.

6. Håll koll på mediciner och antalet döda djur

Den som håller produktionsdjur måste anteckna ifall produktionsdjuren får medicinsk behandling, och hålla koll på antalet döda djur. Bokföringen över medicinsk behandling av hönor måste sparas i minst fem år och bokföringen över antalet döda djur i minst tre år. Mer information om hur du skriver journal finns här: https://www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/djurhallning/medicinering-av-djur/beharskad-anvandning-av-lakemedel/lagstiftning-om-medicinsk-behandling-av-djur/journalforing-av-medicinering-av-produktionsdjur/

7. Avliva och bortskaffa höns på rätt sätt

Ifall ett djur måste avlivas så ska det göras av en person som har tillräcklig kunskap om avlivningsmetoder, så att djuret inte utsätts för onödigt lidande. En höna är ett produktionsdjur och därmed måste du följa lagstiftningen om bortskaffande av produktionsdjur då du ska göra dig av med en avlivad höna.

I hela Finland är det tillåtet att gräva ner en avlivad höna om det finns färre än 20 hönor på djurhållningsplatsen. Här finns mer information om nedgrävning: https://www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/djurhallning/doda-djur/nedgravning/

Har du fler än 20 hönor på en plats som hör till ett uppsamlingsområde ska djurkadaver föras till en godkänd bearbetningsanläggning eller förbränningsanläggning. Mer information om uppsamlingsområden finns här: https://www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/djurhallning/doda-djur/produktionsdjur/svin-och-fjaderfa/

8. Lämna tillbaka hönsen till hösten – eller vintersäkra hönshuset

Ifall du vet att du vill lämna tillbaka hönsen efter sommaren är det bra att vara tydlig med det från början, så att det inte blir missförstånd. Blir du så förtjust i dina sommarhöns att du bestämmer dig för att behålla dem behöver du vintersäkra hönshuset.

För att hålla hönshuset torrt och rent städar Pia några gånger i veckan, och byter spån och halm där det behövs. Foto: Emilia Råstedt

Hönor tål kyla bättre än värme. Fjädrarna värmer men hönorna kan förfrysa sina kammar om de inte har tillgång till ett frostfritt utrymme under vintern. Hönorna trivs i en temperatur mellan 5 och 15 plusgrader. Det finns flera alternativ för att hålla värmen i hönshuset och dricksvattnet frostfritt, du kan till exempel använda en radiator med vattenburen värme eller en värmelampa.

Se till att det finns tillräckligt breda sittpinnar så hönorna kan täcka tårna med sina fjädrar. Sittpinnarna måste ändå vara tillräckligt smala så hönan kan gripa tag i dem. Hönor gillar att gå ute även vintertid, men de vill inte bli blöta så du kan göra det bekvämt för dem genom att sprida ut täckbark i hönsgården.

För husfridens skull lönar det sig också att tänka på gruppdynamik när du komponerar din hönsflock. Djuren har egna personligheter och kommer inte alltid överens. Det är en bra idé att kombinera djur i någorlunda samma storlek. Foto: Emilia Råstedt

Mer från SLC