Säsongsmat när den är som bäst

Så här i försommartid går det mesta av bondens arbete åt att så ett frö för den mat som vi ska äta senare i sommar, i höst och nästa vinter och vår. Säsongens första inhemska nypotatis, som sattes i slutet av mars i Åbolands skärgård, kom till salu redan i början av juni. Någon har kanske redan också smakat på de första inhemska jordgubbarna.
SLC - Gronsaker MW webb

Sommaren och början av hösten är den bästa tiden för att frossa i våra inhemska grönsaker. Färska grönsaker är säsongsmat när den är som bäst! Högsäsongen för finländska grönsaker odlade på friland, t.ex. broccoli, blomkål, zucchini och ärter, inleds kring midsommar. Rödbeta, morot, palsternacka, kålrot och andra rotsaker, som mognar senare under skördesäsongen, lämpar sig särskilt för lagring och är i säsong även under vinterhalvåret. På vintern hittar man även inhemska grönsaker i frysdisken. I Finland har vi dessutom en mycket utvecklad växthusodling som ger oss färska tomater, gurkor, sallater och örter året runt. Växthusgrönsaker är med andra ord i säsong hela året om numera.

Grönsaker är oerhört mångsidiga och passar även utmärkt att tillreda på grillen. Förutom att våra inhemska grönsaker är goda och nyttiga, är de också rena, miljövänliga och trygga att äta.

Bondens viktigaste uppgift är att producera mat av hög kvalitet. Samtidigt tar jordbrukarna ansvar för att förvalta jorden på ett hållbart sätt för kommande generationer. Under det senaste året har producentorganisationerna SLC och MTK bland annat tagit fram jordbrukets klimatvägkarta, ett vattenprogram och ett jordmånsprogram. Programmen innehåller många konkreta åtgärdsförslag som kan tillämpas på gårdarna för en ännu mer ansvarsfull och hållbar produktion.

Alla dessa frågor om marken, vattnen och klimatet hänger nämligen ihop. Genom att rikta blickarna till jordmånen och markens välmående kan jordbrukarna bidra till bättre markstruktur, bättre vattenstatus, förbättring av miljöns tillstånd, stärkt biodiversitet, ökade skördar, ökad kolbindning och ett mera hållbart matsystem. För hållbarheten i hela det finländska samhället är det även avgörande att vi har en mångsidig odling och livsmedelsproduktion som ger oss högklassiga råvaror året runt.

Det kan inte bli för mycket av det goda – varken av de rena och trygga inhemska grönsakerna och maten, eller av jordbrukarnas dagliga arbete för marken, vattendragen och klimatet.

Mia Wikström,
SLC:s kommunikationschef


Texten har publicerats i Mat och dryck-tidningen 06/2021
Läs hela tidningen här


VILL DU KOMMENTERA TEXTEN, FYLL I FORMULÄRET NEDAN:

*
*

Mer från SLC