Framtidsodlarna, del 29: Torkan hotar framtiden för de åländska bärodlingarna – spännande vatteninnovationer föds

Vattenbristen har präglat de åländska frukt- och bärodlingarna under de senaste fem åren. Nödlösningarna förbyts nu mot nya och hållbara innovationer, som beaktar både dricksvattnet och bevattningen av odlingarna. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur kommer den framtida vattenförsörjningen att se ut på våra gårdar?

Lyssna nu

SLC - Framtidsodlarna 29 Sanden WEBB logo

Oscar Sandén tog över hemgården i Finström på Åland år 2016. Under de här åren har Sandén byggt upp varumärket Åttböle Gård och renodlat verksamheten. Nu ligger fokuset framför allt på buskblåbär, hallon och jordgubbar, men även en päronodling på fem hektar ingår i helheten.

– Under tre av de fem säsonger jag har drivit gården har vi haft vattenbrist här. För en bärodlare är vattentillgången och kvaliteten på vattnet det absolut viktigaste. Under varma dagar kan vi vattna upp till tio gånger per dag bara för att hålla plantorna fuktiga. Om man ska prioritera något som bärodlare är det vattnet och vi är nu illa tvungna att anpassa oss till en ny verklighet med vattenförsörjningen, säger Oscar Sandén.

Åttböle Gård tar sitt vatten från Storträsk, som ligger cirka en kilometer från gården. För att få ta vatten därifrån krävs ett speciellt miljötillstånd som reglerar storleken på uttaget. Då de åländska odlarna har lidit av torka har det till och med krävts nödtillstånd och olika nödlösningar för att kunna använda mera vatten från bland annat Storträsk. Jakten på nya hållbara vattenlösningar har därför blivit en högt prioriterad fråga bland odlarna på Åland.

– Det är lite ironiskt att bristen på vatten är så stor här på Åland, som är omringat av vatten. Men det vattnet kan man ju inte använda som sådant till bevattning. Av någon anledning har Åland blivit en torr och varm zon med lite regn. Många säger att det beror på att havet har blivit varmare och att regnmolnen därför kringgår Åland, säger Sandén.

Sandén berättar att det nu dyker upp många nya innovationer för att lösa vattenbristen.

– Man märker tydligt att folk tänker på vattenförsörjningen på ett helt nytt sätt nu. I jakten på nya innovationer ser man framför allt två huvudsakliga lösningar. Många odlare har nu börjat jobba med avsaltning av havsvattnet, men vi ligger ganska långt från havet så det är inte en lösning för oss. Därför ser jag alternativet med att använda avrinningsvatten som har en fosforfälla i kombination med en bevattningsdamm som det riktigt intressanta för oss, säger Sandén.

Med en dylik bevattningsdamm med fosforfälla kunde Sandén skapa en lösning som alla vinner på. Ålänningarna skulle få renare dricksvatten, han kunde få tillräckligt med vatten för sina odlingar och eventuellt kunde han även i framtiden börja återanvända de näringsämnen som nu går till spillo.

– Det är det här jag brinner för. Att hitta kombinationslösningar som kan gynna så många som möjligt och dessutom vara hållbara. Planen och ritningarna på den här vattenlösningen är redan på gång och jag hoppas att vi har en fungerande damm på gården inom de kommande tre åren. Målet är att skapa ett ekologiskt kretslopp på vatten, säger Oscar Sandén.


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC