Delta i SLC:s medlemswebbinarium

SLC - Webbinarie lyyti

Onsdagen den 9 oktober kl. 15–17 ordnar SLC ett webbinarium över teams om den sociala villkorligheten för sina medlemmar och samarbetspartners.

Det nya CAP villkoret, den sociala villkorligheten, träder i kraft 1.1.2025 och handlar om arbetssäkerheten, arbetshälsan och arbetsavtalen för stödmottagarnas anställda. Ifall villkoret inte följs kan det leda till minskningar av stöd och ersättningar då det gäller areal- och djurbaserade stöd som helt eller delvis finansieras av Europeiska unionen.

Som bakgrund till villkorlighetskravet ligger den växande debatten om dåligt behandlade jordbruksarbetare i Europa speciellt under coronapandemin. Detta gjorde att Europaparlamentet valde att införa även en social dimension i den gemensamma jordbrukspolitiken. Kraven är redan verklighet i den finländska lagstiftningen, men villkorlighetskraven kan ändå ge upphov till osäkerhet.

Under webbinariet kommer Jord- och skogsbruksministeriet att berätta allmänt om vad den sociala villkorligheten innebär, Regionförvaltningsverket berättar om övervakningen på gårdarna och var det hittills brukat uppstå problem. Sedan berättar Landsbygdens Arbetsgivareförbund om kollektivavtal och Arbetsskyddscentralen om arbetssäkerheten. Till slut får vi även höra om det egna försäkringsskyddet i en riskfylld bransch av Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt.

Webbinariets program:
– Välkomsthälsning, SLC
– Tiia Liuhala, Jord- och skogsbruksministeriet
Allmänt om vad den sociala villkorligheten innebär
– Katariina Nysund, Regionförvaltningsverket
Övervakningen och var det oftast uppstår problem på gårdarna
– Kristel Nybondas, Landsbygdens Arbetsgivareförbund
Kollektivavtal
– Kort paus
– Päivi Sarmala, Arbetsskyddscentralen
Arbetssäkerhet
– Erik Lindroos, Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt
Det egna försäkringsskyddet och den egna hälsan i en riskfylld bransch
– Avslutning, SLC

Efter varje presentation följer korta diskussioner. Du kan på förhand ställa frågor till föreläsarna via anmälningsformuläret eller under själva tillfället.

Erhåller du areal- och djurbaserade stöd som helt eller delvis finansieras av EU och har du anställda på din gård? Då lönar det sig att komma och lyssna på webbinariet. Anmäl dig senast tisdagen den 8 oktober och markera den 9 oktober i era kalendrar!

Anmäl dig här

Tilläggsinformation:

Cecilia Nyholm, sakkunnig
cecilia.nyholm@slc.fi

Alexandra Björklund, kommunikationsassistent
alexandra.bjorklund@slc.fi

Mer från SLC