Utlåtande om ändringar i statistikproduktionen

Statistikcentralen och Naturresursinstitutet Luke
Utlåtande.fi

TK/2330/00.07/2024, LUKE/2820/07 00 02 00/2024

Utlåtande om ändringar i statistikproduktionen

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. tackar för möjligheten att ge utlåtande om ändringar i statistikproduktionen.

4.3 Jord- och skogsbruk samt fiske

En bred överblick av statistik inom jord- och skogsbruk ger både beslutsfattare och verksamhetsutövare en bättre förståelse över sektorn och dess utveckling. Statistiken används brett av en rad olika aktörer, så som producenter och skogsägare, forskare, myndigheter, beslutsfattare, organisationer, företag och konsumenter. Uppdaterad statistik inom naturbruket är till nytta för uppföljningen av bland annat vår beredskap, olika hållbarhetsmål, marknadens utveckling inom import och export och den expanderande strukturomvandlingen.

Beslut, såväl de politiska som de som görs i praktiken, skall basera sig på fakta och kunskap. Den statistik som Naturresursinstitutet (Luke) samlar in och publicerar är en ytterst viktig del av Finlands jord- och skogsbrukspolitik, beslutsfattande och utvecklingen av näringen. SLC ser därför gärna att statistikföringen fortsätter med samma nivå som tidigare och att allt slopande av kunskapsgrunden på sikt försämrar utvecklingen av våra naturresurser och nyttjandet av dem.

SLC vill även lyfta fram att jord- och skogsbruksministeriet nyligen har satt till en statistikarbetsgrupp för livsmedelskedjan och föreslagna ändringar i statistiken bör behandlas i den. Statistikproduktionen inom livsmedelsbranschen borde dessutom utvecklas så den blir enhetlig och att relevant information finns på ett och samma ställe, inte splittrad som den är i dagsläge.

Jordbruksstatistik

Statistiken inom de publikationer som föreslås läggas ned eller publiceras mer sällan, är sådan information som används av bland annat lantbrukskalendern och faktagaffeln. Dessa informationspublikationer är uppskattade och används flitigt av både producenter, konsumenter och övriga inom livsmedelskedjan på såväl finskt som svenskt håll.

SLC är bekymrad över de statistikpublikationer som planeras läggas ned i sin helhet, dvs. statistik över lagren av matpotatis, näringsbalansen och utrikeshandel med jordbruksprodukter. Av dessa anser SLC specifikt att näringsbalansen inte bör läggas ned, på grund av viktig information över den inhemska produktionen, konsumtionen, importen och exporten. Det är dessutom information som intresserar alla inom livsmedelsbranschen. SLC anser därmed att nedläggningen bör övervägas på nytt och sparåtgärderna omlokaliseras. I dagens läge kunde eventuellt även digital intelligens vara till kostnads- och tidsmässigt effektiv hjälp inom arbetet med statistik.

Av de statistikpublikationer som föreslås att minska i antal från preliminär och slutlig statistik till endast en gång per år, är SLC speciellt oroliga över publikationerna om utnyttjad jordbruksareal och antalet husdjur. De förändras i snabb takt på grund av strukturomvandlingen och statistiken är till nytta för hela sektorn. SLC anser att en nedgång i antalet publiceringar per år inom dessa områden därmed lätt kan leda till utnyttjande av föråldrad information. Detta kan i värsta fall leda till felaktiga beslut och ställningstaganden. Statistiken baserar sig i dessa fall på förvaltningens djurregister samt jordbruks- och trädgårdsföretagsregistret och borde därmed inte vara varken speciellt tids- eller kostnadskrävande att uppdatera kontinuerligt.

Den nuvarande publikationsfrekvensen för statistik över inköp, användning och lagring av spannmål samt protein och oljeväxter ger också tillgång till färsk information som är till nytta för hela livsmedelskedjan.

Skoglig statistik

Ur SLC:s synvinkel är det allra viktigast att Naturresursinstitutet också framöver sammanställer veckovisa virkespriser och volymer som tidigare.

Enligt SLC är det främst – förutom ovan nämnda virkespriser och volymer - information om Rotprisinkomsterna samt statistiken över Privatskogsbrukets rörelseresultat som är av vikt och som används bland annat i våra och våra skogsvårdsföreningars årsrapporter, information med mera. De här bör kvarhållas.

En annan ytterst viktig del av den skogliga infrastrukturen som stöd för beslutsfattandet är informationen om Skogsresurser. Riksskogstaxeringen (RST) och publiceringen av de detaljerade resultaten på ett mångsidigt, detaljerat och lättillgängligt sätt är av största betydelse. I beslutsunderlaget sägs det ”Att lägga ner statistiken innebär inte att framställningen av RST-uppgifterna läggs ner, utan enbart att publiceringen av dessa uppgifter som en del av Lukes statistik läggs ner”, det blir oklart vad det här betyder i praktiken. En lättillgänglig statistik är även i framtiden ytterst viktig.

Ägande av skogsmark är en ytterst viktig information för oss. Visserligen ändrar den inte så snabbt och i beslutsunderlaget står det att ”Motsvarande information finns på Skogscentralens webbplats.”. Det är viktigt att försäkra sig om att så faktiskt är fallet och att de uppgifter Skogscentralen publicerar baserar sig på en korrekt grund.

Flödet av träsubstans är nyttig information för att förstå sammanhangen i nyttjande av virke och skog. Det är en information som är viktig då man presenterar finländskt skogsbruk för studeranden, personer från andra länder eller de som inte är involverade i skogssektorn. Vi ser därför gärna att den här statistikföringen och publicerandet av den också fortsätter.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Jonas Laxåback
verksamhetsledare

Cecilia Nyholm
sakkunnig

Mer från SLC