Förvaltningsutskottet
RP 68/2024vp
Ärende: Utlåtande om utkastet till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av utlänningslagen
SLC tackar för möjligheten att ge ett skriftligt utlåtande till lag om ändring av utlänningslagen.
SLC omfattar förslagets målsättningar, att genom arbetskraftsinvandring stärka den offentliga ekonomin och att arbetstagarens förutsättningar att försörja sig på intjänad lön tryggas. Vi vill ändå lyfta några saker.
På vårt verksamhetsområde produceras en hög andel av landets växthus- och frilandsgrönsaker samt frukter och behovet av arbetskraft är rätt stort bland våra medlemsgårdar. Eftersom arbetslösheten är låg i många kommuner är det viktigt att tillgången på arbetskraft tryggas och att det finns möjlighet att anställa utländsk arbetskraft också i fortsättningen. Arbetskraftsinvandrare kompletterar det lokala utbudet av arbetskraft och genom inflyttningen skapas en livskraftigare landsbygd. En välfungerande arbetskraftsinvandring stärker inte bara den lokala ekonomin, utan möjliggör också kunskapsöverföring och bidrar till en bredare kompetensbas. Ökade produktionskostnader, minskad konkurrenskraft och risk för att gårdar tvingas dra ner på sin verksamhet är tänkbara konsekvenser om tillgången på arbetskraft minskar.
Till växthusföretagen och husdjursgårdarna behövs ofta arbetstagare för heltidsanställning medan det till frilandsodlingar behövs mestadels säsongsarbetskraft. Därför är det bra att säsongsarbete inte omfattas av lönegränsen.
Den föreslagna lönegränsen om 1 600 euro uppnås med dagens lägsta löner i kollektivavtalet för landsbygdsnäringarna och trädgårdsbranschen, men det är viktigt att Migrationsverket har tolkningsutrymme vid beviljande av fortsatt uppehållstillstånd för arbete om inte lönegränsen uppnås av godtagbara orsaker. Så som att arbetstagaren inte har anlänt till landet genast då det första uppehållstillståndet beviljades vilket också nämns i förslaget. Oftast behövs också någon ledighet från arbetet för att sköta ärenden hos myndigheterna vilket drar ner på arbetstimmarna i början av anställningen. Önskvärt vore också om det fanns utrymme för en period med samhällsorientering innan arbetet inleds för den nyanlände arbetstagaren.
Det är bra att förslaget innehåller en övergångsperiod som ger de sökande vars ansökningar är anhängiga när lagen träder i kraft och de sökande som avser att ansöka om fortsatt tillstånd en tid på tre månader att anpassa sig till den nya inkomstgränsen.
SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.
Johanna Smith
Trädgårdsombudsman