Virkeshandelsöversikt augusti 2024: Det finns efterfrågan på virke och virkespriserna är höga

Efterfrågan på virkesmarknaden är god, vilket avspeglas i högre virkespriser. Skogsindustrin rapporterar om en fortsatt återhämtning under årets andra kvartal. I takt med att konjunkturen stärks ökar köpaktiviteten då produktionsvolymerna stiger. Virkesinköpen har fortfarande varit relativt måttliga jämfört med den förutspådda efterfrågan för hela året. Det finns nu lite mer förtroende för ekonomin och skogsindustrin rör sig mot en konjunkturförbättring. Virkespriserna speglar efterfrågan och konkurrens, vilket öppnar upp för goda möjligheter för skogsägarna att göra virkesaffärer. Undantagsvis steg virkespriserna även under sommarens semesterperiod. Det kan dock vara stora skillnader i anbuden och det lönar sig därför att konkurrera med hjälp av Skogsvårdsföreningen. Genom skogsvårdsföreningens virkeshandelstjänster omfattas skogsägarna automatiskt också av föreningens intressebevakning, säger Laura Harjunpää, MTK:s virkeshandelsjurist. Med dessa tips väntas hösten bli bra.

SLC - Img 1496

Skogsindustrin publicerade sina produktionsmängder för andra kvartalet och skogsbolagen sina resultat. De rapporterar att konjunkturen håller på att vända till det mer positiva. Världsekonomin har kommit över en period med hög inflation och räntenedgången skapar möjligheter för ekonomisk tillväxt. Å andra sidan återspeglas osäkerheten i olika budskap från olika ekonomier och sektorer, den starka volatiliteten på aktiemarknaderna och de geopolitiska riskerna. Vågskålen håller dock på att luta över i en mer positiv riktning för skogsindustrin. Framför allt utsikterna för den kemiska skogsindustrin ses som positiv i konjunkturutsikterna. Å andra sidan är affärsutsikterna för den mekaniska skogsindustrin fortfarande svaga. För att byggandet ska återhämta sig krävs att konsumenterna, med hjälp av räntesänkningar, får större förtroende för den ekonomiska återhämtningen. Särskilt den inhemska byggverksamheten är beklagligt låg.

Virkesmarknaden som helhet fungerar för närvarande bra för skogsägarna. Det ges många bud på virke och det finns en genuin konkurrens om virket, vilket avspeglas i högre priser. Det här sporrar skogsägarna att sköta sina skogar och att göra virkesaffärer. Efterfrågan förskjuts allt mer mot skogsvårdande gallringar, vilka utförs särskilt under vintersäsongen. Det här bådar gott för höstens virkeshandel.

Månadens faktaruta:

Det lönar sig att kontakta sin egen skogsvårdsförening i ärenden som berör virkesaffärer. Då skogsvårdsföreningen konkurrensutsätter virket genom anbudsförfaranden av större mängder virke drar skogsägaren nytta och får det bästa marknadspriset för det bestånd som ska säljas. Det är också viktigt att en professionell person ser över villkoren för virkesförsäljningen för skogsägarens räkning och att försäljningen genomförs enligt de överenskomna villkoren. Dessutom får medlemmarna juridisk hjälp i händelse av problem.

Även om MTK och SLC alltid uppmuntrar till att använda sig av skogsvårdsföreningarnas hjälp vid virkesaffärer, får Laura Harjunpää på MTK, jurist inom virkeshandel, också kontakter från besvikna skogsägare som har gjort direktaffärer. Många av problemen skulle kunna undvikas genom att använda skogsvårdsföreningarnas fullmaktshandel och det lönar sig att i första hand använda den som en föredragen form av virkesaffär. Direktmarknadsföring från virkesköpare är stark och skogsägaren bör komma ihåg att virkesköparens mål inte är att maximera skogsägarens intäkter från virkesförsäljningen utan att förse industrin med virke till ett konkurrenskraftigt pris.

Uppdaterad statistik om virkesmarknaden och skogsindustrin och Naturresursinstitutets veckostatistik över virkeshandeln finns på https://www.mtk.fi/puumarkkinat (på finska). Prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer hittas på svenska via bannern på https://slc.fi/skog.


Kalle Karttunen, forskningschef, MTK
Översättning till svenska: Anders Portin

Mer från SLC