"Vi får ta en dag i taget"

Mariehamn 30.11.2016, 15:22

Inrikes

Ålands hönsgårdar har skärpt sina säkerhetsåtgärder i och med risken för fågelinfluensaviruset H5N8. I nuläget kan de inte göra annat än att vänta och se.
- Smittan är så nära nu, säger Janne Mörn på Storgårds hönseri.
Han beskriver situationen som oerhört olustig och oroväckande.
- Det handlar ju om så många fåglar.
Storgårds Hönseri är Ålands största hönsgård med sina 12 000 hönor.
- Vi har gjort allt som går att göra. Vi är alltid väldigt noga med våra smittoriskspärrar, men nu har vi vidtagit extra försiktighetsåtgärder, säger han.
Inga besökare får komma till gården och de har också skurit ner på personalens vistelse bland hönsen.
- En person om dagen går in till hönorna och ser till att de har de bra. När man kommer in genom dörren stiger man direkt ner i ett fotbad av desinfektionsmedel, sedan byter man skor. Största risken för smittospridning är ifall man stigit i fågelbajs och sedan går in bland hönsen.

Gått igenom rutiner

Storgårds har tillsammans med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM gått igenom gårdens rutiner och då framgick det att det inte finns något mer de kan göra.
- Allt är säkrat från yttre påverkan. Nu kan vi bara hålla tummarna, säger Mörn.
På samma sätt utrycker sig Margareta Löfman på Löfmans hönsgård.
- Vi får ta en dag i taget och hålla tummarna, säger hon.
Löfman förvånas inte över att fågelinfluensan nu finns på Åland.
- Smittan har ju funnits runt omkring och det är något man alltid får räkna med då man har hönor. Fåglar flyger ju, säger hon.

Smittan förvånar

Cecilia Persson, som driver en ekohönsgård, är däremot förvånad att smittan nu har spridit sig dessa trakter.
- Jag hade inte förväntat mig att smittan skulle sprida sig till Åland så här års. Flyttfåglarna flyger ju åt andra hållet. Men kommer det så kommer det, det finns ingenting vi kan göra.
Hennes höns brukar så här års få vara utomhus om dagarna men på grund av smittorisken har de varit tvungna att flytta in husvagnarna, som är hönornas hem in i växthuset, tidigare än det var tänkt.
- De får gräs och kokt potatis som sysselsättning, säger Persson.
Alla hönsbönder berättar att de noggrant följer med om vad som skrivs om fågelinfluensan i medier och att de har kontakt med ÅMHM. (FNB-Felicia Bredenberg)

FNB-Felicia Bredenberg

FNB

Mer från SLC