Den billiga gurkan har sitt pris

Helsingfors 11.07.2017, 11:06

Inrikes

De senaste veckorna har finländarna kunnat köpa billiga gurkor i matbutikerna. Men den billiga gurkan har sitt pris. För den gurkan som konsumenten betalar 1,5 euro per kilogram får producenten 10 cent.
- Förra veckan fick producenten 10 cent (för gurkan), den här veckan är producentpriset kanske 35 cent, plus moms, säger Johanna Smith som är trädgårdsombudsman vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Förra veckan sålde producenterna även tomater för 10 cent per kilo. Gurkpriserna var låga redan i maj, men tomaten når nya bottennivåer. Så vitt Smith minns har tomaterna aldrig sålts för ett så lågt pris som förra veckan.

Många faktorer inverkar

Priserna på såväl tomat som gurka är nu lägre än de varit tidigare somrar. Någon exakt orsak till den exceptionellt låga nivån kan Smith inte ge.
- Det finns säkert en viss överproduktion, men det är svårt att säga, det är många faktorer som inverkar.
För bönderna är situationen inte hållbar. De får inte heller några extrastöd då priserna är låga.
I fjol fick producenterna ett lite bättre pris för gurkorna men även vissa tidigare år har situationen varit sämre. Tomaten var billig såväl förra sommaren som i vintras.
- Jag misstänker att det nog är en del som får sätta lapp på luckan efter den här säsongen, säger Smith.
Smith önskar att butikskedjorna skulle minska sina marginaler och att handeln skulle bringa mer åt bönderna.
- Men just nu ser det dystert ut, tycker hon.

Vad kan göras?

Johanna Smith föreslår att konkurrenslagen ska ses över, dessutom tycker hon att det borde tillsättas en livsmedelsombudsman. Då kunde förutsättningarna förbättras och producenternas ställning förstärkas i livsmedelskedjan.
- Nu är producenten den som har minst att säga till om. Vi kan ju inte uppge ett pris och sedan få det, det är andra som styr, säger Smith.
Vissa producenter har gårdsförsäljning men för större gårdar är det inte ett hållbart alternativ. Och som Smith påpekar är Finland ett avlångt land. Jordbrukarna är långt beroende av handelskedjan för att få sin produkt distribuerad.
Det Smith tipsar oss konsumenter om, ifall vi vill hjälpa producenterna, är möjligheten att ifrågasätta butikskedjornas prissättning.
- Och förstås att köpa mer, och gynna inhemskt. (FNB-SPT-Lea Ekblad)

FNB-SPT-Lea Ekblad

FNB

Mer från SLC