Överviktiga rävar med ögoninflammationer på nya smygfilmer

Bevis på olaglig sönderavel, säger Oikeutta eläimille

Helsingfors 15.08.2017, 18:27

Inrikes

Förädlade blårävar med skinnet hängande i stora veck rör sig mödosamt i sina burar. Det visas på en film som djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille släppt i dag.
Videoklippen sägs ha filmats på farmer i Karleby, Kronoby, Vörå, Lappo och Kristinestad i våras. Enligt filmen har rävarna avlats fram i syfte att maximera storleken på skinnet.
Djurrättsorganisationen säger att hudvecken i ansiktet utsätter rävarna för ögoninflammationer och att den rejäla övervikten ger dem problem med lederna. Flera djur på videon har röda ögon. Blåräven är en färgvariant av fjällräven.
Oikeutta eläimille och djurskyddsföreningen Animalia säger att materialet är bevis på en för långt driven avel som bryter mot djurskyddslagen. Animalia drar paralleller till uppståndelsen kring de för stora "superrävarna" på 1980-talet.
- Bilderna visar att förädlingen blivit ännu värre än på superrävarnas tid, säger Animalias verksamhetsledare Heidi Kivekäs i ett pressmeddelande.
Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund Pro Fur godkänner inte för stora eller sjuka djur, säger verksamhetsledaren Marja Tiura.
- Vi har över 900 pälsfarmer så det är svårt att säga på hur många det här förekommer, men det är inte vanligt, säger hon.

Rävarna har gått upp i vikt

Naturresursinstitutet uppger i en rapport från förra året att blårävarna gått upp i vikt ordentligt under de senaste åren. Numera väger blårävarna 15-20 kilo vid pälsningen mot mindre än 10 kilo för 30 år sedan.
Länsveterinären Laura Alasaarela på Västra och Inre Finlands regionförvaltningsverk har under sina inspektioner stött på överviktiga rävar på flera farmer. Det är inte frågan om enskilda individer utan det finns flera på en farm.
- Vi kan tala om tiotals eller hundratals djur, beroende på storleken på farmen, säger hon till FNB.
Alasaarela konstaterar att djuren på filmen och bilderna har ögoninflammationer. Hon säger att man under inspektioner ingriper mot djur som är sjuka.
- Ögoninflammationer måste behandlas eller så måste djuret avlivas. Vi kollar om djuret kan stiga upp och röra sig, och det inte kan röra sig måste det avlivas. Om det skulle uppstå infektioner i vecken måste de behandlas, säger Alasaarela.

Aveln svår att övervaka

Djurskyddslagen förbjuder sådan avel som kan orsaka djuret lidande eller betydande men. Alasaarela känner inte till att den paragrafen skulle ha tillämpats.
- Om man vid inspektionen upptäcker ett djur som är sjukt eller inte kan röra sig så ingriper man. Men själva aveln - och samma problem finns med sällskapsdjur - är svår att övervaka. Vi hoppas att den nya djurskyddslagen ska underlätta det på något sätt, säger Alasaarela.
Kristo Muurimaa, aktiv i Oikeutta eläimille, tror att myndigheterna är maktlösa i fråga om sönderavlingen eftersom det är så vanligt.
- Vårt centrala krav är att man ska få ordning på den här olagliga aveln som blivit ett normaltillstånd.
Tiura hoppas att Pro Fur ska få information av Oikeutta eläimille om vilka farmer det gäller. Muurimaa säger att han inte tycker att branschens självreglering är trovärdig, men att föreningen tänker anmäla farmerna till Livsmedelssäkerhetsverket Evira och skicka uppgifterna till Pro Fur om förbundet skickar en begäran.
- De vet nog att motsvarande situationer är mycket vanliga, säger Muurimaa. (FNB-HELLEVI RAITA)

FNB-HELLEVI RAITA

FNB

Mer från SLC