FM i Mathantverk 2019: Över 60 företag med över 120 produkter vill vinna FM i Mathantverk 2019

Över 60 företag har anmält sina produkter till FM-tävlingen i mathantverk 2019 i Jyväskylä. I tävlingen deltar också några företag från Estland och Lettland.

- Vi är glada att tävlingen denna gång lockat deltagare från hela landet. Även antalet produkter som kommer från Mellersta Finland är rekordstort, säger Eija Lamsijärvi, tävlingens operativa ledare och styrelsemedlem i Mathantverkarna i Finland rf.

- Och alla dessa produkter har genomgått en kontroll som säkrar att produkterna är tillverkade på lokala råvaror utan syntetiska aromämnen eller konserverings- och färgämnen. Samtidigt har vi också kollat att hantverkarens prägel och kunskap syns i hela produktionskedjan, fortsätter Lamsijärvi.

Tävlingsprodukterna utvärderas lördagen den 14.9. i Dynamo-restaurangen på Jyväskylä yrkeshögskolans campus i Lutakko (Piippukatu 2) kl. 8-14. Det kommer att vara möjligt att följa juryns arbete antingen genom glasväggarna i aulan eller via streaming på webben. Juryn består av representanter för till exempel mathantverkexperter, köksmästare, turism-, restaurang- och ekonomibranschen, handeln, utvecklande parter, media samt jord- och skogsbruksministeriet. Till sammansättningen hör också svenska och tyska jurymedlemmar.

Resultaten publiceras samma kväll i en prisgala i restaurang Priimus (Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä) kl. 19.30. Media är välkommen till prisgalan.

Vinnarprodukterna kommer att visas på höstmarknaden i Jyväskylän Paviljonki söndagen kl. 10-16. Deltagarlistan med alla deltagande företag och juryns sammansättning finns på tävlingens webbplats.

- Utöver tävlingen är Mathantverk FM –veckoslutet en riktig superhelg för lokalmatens vänner. På programmet står seminarier, en produktutställning, presentation av mathantverksprodukter och –företag, en träff för aktörer i branschen, en workshop om vilda örter och en fantastisk prisgala med lokal mat på menyn. Till på köpet kommer också många möjligheter: Wemmi-höstmarknaden på helgen och landsomfattande Köp av bonden -temadagen på lördagen, när många gårdar i närheten av tävlingsplatsen har öppet hus, gläder sig tävlingsledaren Leena Pölkki, projektledare från affärsenheten i Jyväskylä yrkeshögskola.

I seminarierna kommer vi att få höra flera intressanta anföranden från olika mathantverksföretag som till exempel Öfvergårds och Saloniemen Juustola. Jukka-Pekka Inkinen från Fennopromos MarketWise-projektet kommer att berätta om hur en mathantverkare kan ge sig ut i världen – och erövra den. Från Henri Lybäck från Laureas yrkeshögskola får vi höra hur vilda örter kan utnyttjas i mathantverk. Seminarieprogrammet: https://www.artesaaniruoka2019.fi/sv/program/seminarieprogram-2019

Alla intresserade har också möjlighet att höra mera om mathantverksföretag och om Mellersta Finlands matkedja i aulan på Jyväskylän Paviljonki i samband med Wemmi-höstmarknaden den 14 september kl. 10-17 och den 15 september kl. 10-16.


Mer information:

https://www.artesaaniruoka2019.fi/sv/

Leena Pölkki, tävlingsledare och projektchef i koordinationsprojekt 2 för livsmedelskedjan i Mellersta Finland -projektet 

tfn 050 4011 894 

leena.polkki(a)jamk.fi

Eija Lamsijärvi, tävlingens operativa ledare 

tfn 0400 566 0739 

eijalamsij(a)gmail.com

Esko Pulliainen

Viestinnän asiantuntija

Communications Specialist

esko.pulliainen@jamk.fi

p. 040 6575 622

jamk.fi

Mer från SLC