SLC samarbetar med Årets Kock och Årets Servitör 2019–2021

SLC - Elo Arets Kock Servitor Vinnare 2018 Liten
Årets Servitör 2018 Noora Sipilä och Årets Kock 2018 Kalle Tanner. Foto: ELO-stiftelsen/Santeri Stenvall

SLC har ingått samarbete med ELO-stiftelsen, d.v.s. stiftelsen för finländsk matkultur, gällande de nationella tävlingarna Årets Kock och Årets Servitör under 2019–2021. Avsikten med samarbetet är att genom gemensamma satsningar på kommunikation, evenemang och berättelser lyfta fram den finländska maten och matens ursprung inom mat- och dryckeskulturen och restaurang- och turistbranschen. 

- Samarbetet mellan SLC och ELO-stiftelsens kock- och servitörtävlingar är ett sätt att gentemot restaurangbranschen förmedla berättelsen om finländska kvalitativa råvarors väg ”från jord till bord” så att hållbar matproduktion och hållbar gastronomi förenas som den röda tråden, säger Bettina Lindfors, direktör för ELO-stiftelsen.

- Producentorganisationen vill intensifiera samarbetet mellan matproducenter, kockar och servitörer för att förbättra kännedomen om matens ursprung och matens väg från jord till restaurangernas bord. Kockar och servitörer är viktiga förmedlare av kunskapen om matens ursprung till måltidsgästerna, framhåller SLC:s ordförande Mats Nylund.

Utöver tävlingssamarbetet fortsätter SLC samt ELO-stiftelsen att samarbeta med att överlag öka uppskattningen av den finländska maten samt andra matrelaterade frågor, bl.a.  gällande matkultur och skolmåltiden.

Såväl Årets Kock- som Årets Servitör-tävlingen ordnas den 4-6 april 2019 i samband med Vårmässan i Mässcentret i Helsingfors. Ansökningstiden till Årets Servitör pågår ännu till den 24 februari.

Mera information om tävlingarna samt ansökan finns på www.elo-saatio.fi:
- Årets Kock: http://www.elo-saatio.fi/vuodenkokki 
- Årets Servitör: http://www.elo-saatio.fi/vuodentarjoilija

Tilläggsinformation:

Mats Nylund, ordförande, SLC, tfn 050 512 2191
Mia Wikström, kommunikationschef, SLC, tfn 050 355 3213
Bettina Lindfors, direktör, ELO-stiftelsen, tfn 040 920 9810

Mer från SLC