Framtidsodlarna 1, Kristian Bengts: Kalkonuppfödning är en framtidsnisch

I det första avsnittet i poddserien Framtidsodlarna möter lyssnarna kalkonuppfödaren Kristian Bengts i Övermark, Närpes. Han valde att satsa på nischen kalkoner och han har i dag cirka 28 000 stycken, som föds upp både traditionellt och i form av frigående ängskalkoner.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Bengts logo WEBB
Foto: Montem

– Om jag hamnar på en öde ö och måste välja vad jag tar med mig så skulle det bli frun, barnen och två-tre kalkoner, säger Bengts.

I Finland är det ytterst sällsynt med frigående ängskalkoner. Bengts har därför sökt sin kunskap från bland annat USA, England och Frankrike.

– Man måste sedan alltid tillämpa kunskapen till våra förhållanden här. Vi hade bland annat besök av en framstående fransk kalkonexpert som uppmanade oss att locka in kalkonerna till natten till vårt väderskydd genom att tända starka lampor. Han kände inte riktigt till att vi i det närmaste har midnattssol här under en del av året, skrattar Bengts.

Bengts tror stenhårt på sin nisch och följer med hur konsumtionen av kalkonkött sakta men säkert ökar i Finland. När han började med sin uppfödning var det många som skakade på huvudet.

– Man ska närma sig nya saker med öppet sinne. Det finns exempelvis massor av intressant att inspireras av på nätet. Man kan fånga upp impulser där och sedan anpassa till det egna. Om man enbart använder etablerade kanaler och experter så är grundinställningen oftast att “det där kommer inte att fungera”. Då man själv ser potentialen och skapar något nytt ska man inte lyssna så mycket på dem med den grundinställningen i det skedet, säger framtidsodlaren Kristian Bengts.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.

Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

#Framtidsodlarna

Mer från SLC