Recept med smak av Åland på SLC:s kongress 2022

SLC:s kongress 2022 satte Åland på tallriken och i glasen, bokstavligen. Årets Kock och Årets Servitör bjöd kongressens festsupédeltagare på unika smakupplevelser genom den fördrink och tilltugg som specialkomponerats för SLC:s kongress av åländska råvaror. Här hittar du recepten på läckerheterna med smak av Åland. Hoppas det ska smaka!
SLC - Henna Kolehmainen Kim Paivasto VKVT 2022 large

Årets Kock 2021 Kim Päivästö och Årets Servitör 2021 Henna Kolehmainen har varsin hälsning till de finlandssvenska lantbrukarna:

hej! Jag är Kim Päivästö, Årets Kock 2021 och köksmästare på Michelinrestaurangen Inari. Det bästa med våra finländska råvaror är det som skogen ger oss. Vi har en så ren natur här att vilt, bär och svamp är bland de bästa i världen. Naturligtvis, utan att glömma alla grönsaker under sommarsäsongen – grönsaker som kan tillagas med nöje trots att säsongen är kort.

hej! Jag är Henna Kolehmainen, ansvarig för dryckesprodukter på restaurang Ravinteli Huber i Tammerfors. Ända sedan jag var liten har jag varit en passionerad vän av mat och dryck, och i vuxen ålder har jag blivit en passionerad supporter av restaurangbranschen. Det bästa med finländska råvaror och livsmedelsproduktion är renhet, kvalitet och tillförlitlighet. Ett stort tack till er producenter för allt detta! I framtiden skulle jag vilja se att restauranger och livsmedelsproducenter arbetar ännu närmare tillsammans och lyfter fram alla underbara ingredienser.

RECEPT PÅ ÅLÄNDSKA LÄCKERHETER SOM SERVERADES PÅ SLC:S KONGRESS

Havtorns-GT

Foto: Sascha Zachhuber


4 st. drinkar

16 cl Åland Distillery Gin
16 cl Havtornssaft (sockerfri)
8 cl Vaniljsirap
8 cl Citronsaft
ca. 1 flaska Fever Tree Indian Tonic WaterFrusna havtornsbär för dekorering

Gör så här: Mät upp ingredienserna och servera drinken i On The Rocks -glas med mycket isbitar och med frusna havtornsbär som dekoration.

En alkoholfri version kan göras endera utan gin eller med alkoholfritt gin destillat. Ifall den görs utan gin destillat, så behövs lite mera tonic.

Foto: Sascha Zachhuber

Tartar på åländskt lamm, picklad rödlök, gemsallad
4 personer

Tartar
80g lammfärs
½ tsk grov Dijon senap
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk olivolja
Salt, svartpeppar enligt smak.

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser.

Picklad rödlök
1 st. liten skalad rödlök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
1 dl vatte
1 st. lagerblad
1 tsk svartpeppar
En nypa salt

Gör så här: Strimla rödlöken med kniv. Koka upp vinäger, socker, vatten och kryddorna. Häll lagen på den strimlade rödlöken och låt svalna.

Gemsallad
Gemsallad (1 st.)

Gör så här: Skär bort stammen och skölj gemsalladen i kallt vatten. Torka av. Marinera salladen i lite olivolja, salta och peppra strax innan servering. Placera tartaren på salladsbladen och toppa med picklad rödlök.

Sockersaltad sik, marinerade havtornsbär, rostat åländskt svartbröd, rädisa
4 personer

Sockersaltad sik
1 sikfilé (skinn- och benfri)
20 g fint havssalt
30 g socker

Gör så här: Blanda socker och salt. Fördela blandningen över hela filén på båda sidor och låt den stå 20 minuter i kylskåpet. Därefter skölj fisken med kallt vatten och torka med papper. Skiva tunt.

Marinerade havtornsbär
1 dl havtornsbär
2 dl vatten
½ dl socker
2 st. dillkvistar

Gör så här: Koka upp vatten och socker, tillsätt havtornsbären och dillkvistarna i lagen. Låt stå och marinera i kylskåpet över natten.

Åländskt svartbröd

Gör så här: Skär brödet i munsbitsstora rektanglar och stek dem i smör. Placera den tunt skivade siken på brödet och strö över några marinerad havtornsbär. Toppa med tre mycket tunna skivor rädisa.

Åländsk sommarost, rabarberkompott och rågkex
4 personer

Rabarberkompott
100 g socker
1,5 g salt
40 g vitvinsvinäger
45 g vitt vin

Gör så här: Koka upp lagen tillsammans med rabarberskalet. Sila bort skalet.

375 g skalad, tärnad rabarber

Gör så här: Koka dem snabbt i lagen, sila och låt svalna. Reducera ner lagen till en tjock sirap, låt svalna och blanda med rabarbern.

4 x 15 g Sommarost, ÅCA (rumstempererad)

4 st. rågkex (Kantola)

Placera den rumstempererade osten på kexet och toppa med en liten sked rabarberkompott.

Mer från SLC