Högstadier kockar inhemskt i höst

Från och med i höst får svenskspråkiga åttonde klassister med tillval i huslig ekonomi möjlighet att Kocka inhemskt. Sedan inledningsåret 2020 har cirka 30 000 högstadieelever runt om i landet tagit del av skolkampanjen och tillrett utsökta måltider av inhemska råvaror. Nu börjar konceptet stegvis föras ut till svenskspråkiga högstadier av SLC:s regionala producentförbund och lokalavdelningar.

SLC - Kocka inhemskt mat med logo webb

Ingredienser av hög kvalitet och lättförståeliga recept

Kocka inhemskt- materialet omfattar inhemska råvaror för huvudrätt och dessert, samt elektroniskt undervisningsmaterial och ett recepthäfte för elever. Årets recept och läckra inspirationsbilder har skapats av köksmästare Kati Laszka. De mångsidiga inhemska råvarorna passar dessutom för olika smaker och dieter.

Huvudingredienserna i höstens kampanj är finländsk kyckling eller kalkon, smakrika tomater, örter och grönsaker samt goda mejeriprodukter såsom grädde och färskost. Dessutom innehåller recepten potatis, ärter som är en utmärkt proteinkälla, och inhemsk pasta. Den söta pricken över i:et är havre-äppelpaj av inhemska äpplen och mjuk havre.

Sprida kunskap om finländsk matproduktion

Mat och matval är alltid aktuella frågor, och sociala medier erbjuder en ständig ström av olika läckra och inspirerande idéer. Vikten av inhemska råvaror av hög kvalitet kan ibland komma i skymundan i flödet. Kampanjen Kocka inhemskt vill därför inspirera till matlagning genom att ge elever tillgång till färdiga recept samt lokala och inhemska råvaror.

Vid den gemensamma måltiden finns det även rum för att diskutera vad matens ursprung betyder, om man vet varifrån maten kommer, hurudan mat man äter i olika hem eller vilka smakminnen eller traditioner som är förknippade med mat.

– Mat är så mycket mera än bara näring. Maten berättar om vår historia, om vår hembygd och vår kultur. Mat och matkultur är något man bär med sig redan från tidig ålder. Vi vill ge ungdomar möjlighet att få djupare kunskap om vår finländska matproduktion för att också kunna uppskatta maten och matens producenter i framtiden. Vi är jätteglada att vi från och med i år även kan genomföra konceptet runt om i Svenskfinland, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Syftet med Kocka inhemskt-konceptet är att berätta om finländsk matproduktion för elever på ett smakligt och konkret sätt. Samtidigt uppmuntras eleverna att prova på att själva laga mat och introducerar dem handgripligen till finländska råvaror, matens producenter och den finländska matkulturen.

Konceptet har tagits fram av MTK tillsammans med Maaseudun Sivistysliitto MSL och det är en modell för matfostran för högstadieelever med tillval i huslig ekonomi. Konceptet är enkelt att genomföra för läraren i huslig ekonomi då det lokala producentförbundet eller dess lokalavdelning levererar undervisningsmaterialet och de inhemska ingredienser som behövs. Centralförbundet SLC ersätter råvarukostnaderna. Kampanjtiden pågår till slutet av februari 2024.

Det svenskspråkiga undervisningsmaterialet finns i MSL:s digitala undervisningsplattform Moodle

Tilläggsinformation:
Mats Nylund, SLC:s ordförande, tfn 050 512 2191
Mia Wikström, SLC:s kommunikationschef, tfn 050 355 3213

Mer från SLC