11.4 kl. 16 Webbinarium: Växter i följd – mångfald av grödor, växelbruk och förfrukter

SLC - Vaxter i foljd webbinarium 11 4 2024 webb

Välkommen på medlemswebbinarium 11.4 kl. 16 för att höra och diskutera om möjligheter, utmaningar och villkor för diversifiering av grödor. Under webbinariet, som ordnas i samarbete med Naturresursinstitutet Luke, presenterar sig projektet Växter i följd som syftar till att diversifiera odlingen av åkergrödor i Finland. Under webbinariet får deltagarna även kunskap om vilka konkreta redskap projektet tar fram för odlare.

Diversifiering av grödor kan minska riskerna för sjukdomar och skadedjur, bekämpa problem med markstruktur, minska förluster av organiskt material och näringsläckage, förbättra klimatresiliens och minska skörderisker. Genom att diversifiera åkergrödorna kan man skapa nya marknader och förbättra jordbrukets ekonomiska lönsamhet. Under webbinariet presenteras forskning om fördelarna med diversifiering av grödor och dess roll i livsmedelsproduktionen.

– Det behövs mer mångfald och alternativ till spannmål i den finska växtodlingen. På ett typiskt åkerskifte i södra Finland odlas annat än spannmål i genomsnitt bara vart femte år. Syftet med Växter i följd-projektet är att studera effekterna av växtföljdsmetoder relaterade till mångfald och hållbarhet och att främja användningen av de mest lämpliga metoderna på gårdarna, säger Pirjo Peltonen-Sainio, Lukes specialforskare och projektledare för Växter i följd-projektet.

Webbinariet kräver inte förhandsanmälan. Anslut dig i tid genom att klicka på deltagarlänken, stäng av din kamera och mikrofon när du går med i webbinariet.

Tid: torsdag 11.4.2024 kl. 16.00-17.00

Teams: Delta via denna länk (https://bit.ly/43nLKGF)

PROGRAM:

  • Välkommen, Jonas Laxåback, verksamhetsledare, SLC
  • Behovet och möjligheten att diversifiera växtodlingen, Pirjo Peltonen-Sainio, forskningsprofessor, Luke
  • Växter i följd – en ny inriktning för finska åkergrödor, Hanna Lindqvist, specialexpert, Luke
  • Diskussion och frågor
  • Avslutning av webbinariet

Tilläggsinformation:
Kommunikationschef Mia Wikström, mia.wikstrom@slc.fi, 050 355 3213

Projektet förverkligas i samarbete med Luke, Viking Malt Oy, Anora Group Oyj, Raisio Oyj, Olvi Oyj, Oy Sinerbrychoff Ab, MTK och SLC. Projektet började i juni 2023 och kommer att slutföras i augusti 2029. Mera info på https://slc.fi/vaxterifoljd och https://luke.fi/vaxter-i-foljd

Mer från SLC