Virkespriserna kan tyckas vara rekordhöga och nominellt är de det. Det genomsnittliga rotpriset för massaved är för närvarande över 30 euro, jämfört med ungefär 10 till 20 euro under 1980- och 1990-talet. Tiden då vår valuta var mark kanske grumlar minnet. Timmerpriserna ligger också på en hög nivå i nominella termer, med ett genomsnittligt pris för grantimmer på över 80 euro, jämfört med ett intervall på ungefär 25–50 euro under 1980- och 1990-talet. Det är inte meningsfullt att uppskatta tidigare tiders virkespriser utan att omvandla dem till dagens penningvärde. Statistiken korrigeras med levnadskostnadsindex, som tar hänsyn till ökningen av den allmänna prisnivån. I detta fall kommer virkespriserna och deras utveckling att se helt annorlunda ut.
Genom att omvandla tidigare virkespriser till reellt nuvärde och jämföra trenden kan man se att den nuvarande nivån på virkespriserna inte är särskilt exceptionell. Endast priset på grantimmer har visat en uppåtgående trend, men har faktiskt redan år 2007 legat över 100 euro jämfört med dagens penningvärde. Även talltimmer nådde liknande toppar, men låg å andra sidan redan i slutet av 1980-talet på en högre nivå än idag. Särskilt björktimmer har haft en dålig utveckling och sjunkit med en femtedel. Det är nog ingen överraskning att den långsiktiga pristrenden för massaved ser ut att vara nedåtgående. Å andra sidan lindras besvikelsen av de senaste årens kraftiga svängning av priserna. Prisuppgången på massaved har varit snabb och den nuvarande prisnivån, särskilt för björkmassaved, ligger redan på rekordnivåer i reala termer, medan tallmassaved redan ligger mycket nära rekordnivåer. Det krävs dock en längre period av högre prisnivåer för att trendkurvorna ska bli positiva. Kommer genombrottet att vara permanent för att vända trenden, det är frågan.
Prisnivåerna på virke upprätthålls av en obalans mellan utbud och efterfrågan på virke jämfört med tidigare. Virkesimporten från Ryssland har tagit slut och är den största orsaken till att det råder brist på virke. Det verkar inte sannolikt att den här importen skulle komma i gång igen under de närmaste åren. Obalansen har också förstärkts av nya investeringar i fabriker. Å andra sidan har skogsägarna varit aktiva med att sälja och avverka skog i den utsträckning som marknaden har tagit emot virke. Inom skogsägarorganisationen anser vi att virkesmarknaden fungerar bra och att det finns en flexibilitet på virkesmarknaden för virkesförsäljning när förutsättningarna i övrigt är uppfyllda.
Skogsindustrin är en cyklisk sektor och vi har ännu befunnit oss i en konjunktursvacka under första delen av året. Situationen håller dock på att förbättras snabbt. Efterfrågan och prisnivåerna på skogsindustrins produkter är på väg upp. Efterfrågan från den globala ekonomin tar fart och vänder den exportdrivna industrin mot tillväxt. Det finns en geopolitisk osäkerhet i luften, men optimismen är större. Den ekonomiska utvecklingen ser faktiskt bra ut för skogssektorn och skogsägarna. Om det inte blir någon virkesförsäljning i sommar finns det fortfarande gott om tid att göra det under hösten och nästa år.
Månadens faktaruta:
Tjänsten EgenSkog publicerar virkesprisutvecklingen i förhållande till dina egna uppgifter om dina skogstillgångar. Medlemstjänsterna på skogsägarnas virkesmarknad har varit föremål för stora investeringar under de senaste åren och kommer att införas i tjänsten EgenSkog stegvis under detta år. Detaljerad medlemsinformation om virkesmarknaden finns också på MTK:s webbplats för virkesmarknaden
Uppdaterad statistik om virkesmarknaden och skogsindustrin, prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer och Naturresursinstitutets veckostatistik över virkeshandeln finns på https://www.mtk.fi/puumarkkina...
Kalle Karttunen, forskningschef, MTK
Översättning till svenska: Anders Portin