Virkesmarknadsöversikt december 2024: Virkespriserna steg med över sju euro per kubikmeter i år

Virkesmarknaden har varit livlig i slutet av året och de varierande priserna är ett gott tecken på en aktiv virkeshandel. Bra sommar- och menföresobjekt köps in till stigande priser, eftersom den ekonomiska uppgången väntas öka användningen av virke. Med hjälp av tjänsten EgenSkog kan skogsägarna följa med marknadsutvecklingen och besluta om tidpunkten för sin virkesförsäljning. Virkespriset har nu stigit med i genomsnitt över sju euro under året.

SLC - Husqvarna motorsag pixabay Reijo Telaranta
Foto: Pixabay / Reijo Telaranta.

Virkesmarknadsöversikt, december 2024

Virkeshandeln har varit livlig också mot slutet av året. Å andra sidan har virkeshandeln under tidigare årtionden traditionellt varit livligare under slutet av året. Under många av de senaste åren har ändå vår- och sommarperioden varit den mest intensiva tiden på året för virkeshandeln. Skogsindustrin försöker locka till sig virkeshandel i början av året med garantipriser, bonusar och kampanjer. De verkliga fördelarna med bonusar och garantipriser och hur transparenta de är på marknaden kan ifrågasättas. Har till exempel prisnivån för garantiprisförsäljningen i början av året ökat i takt med att virkespriserna har stigit?

Det finns många orsaker till den höga nivån på virkesförsäljningen i slutet av året. I början av hösten förväntades att den ekonomiska tillväxten skulle börja ta fart. Den har delvis kommit i gång i skogssektorn, men svagare än väntat. De stora integratens virkesanskaffning har ökat, särskilt efter Metsä Groups fabriks återhämtning från gasexplosionen i Kemi och utbyggnaden av Stora Ensos kartongbruk i Uleåborg. Dessutom har många privata sågverk sågat i snabb takt med sina relativt moderniserade linjer. Inom massaproduktionen har de europeiska lagernivåerna stigit och nått sin topp, men det finns en viss spridning mellan olika marknader. Efterfrågan på sågade trävaror är också fragmenterad. Trots förseningar och osäkerhet väntas den ekonomiska tillväxten bli positiv nästa år. Lägre räntor kommer att öka förväntningarna på den ekonomiska tillväxten, men centralbankerna är mycket försiktiga så att den ekonomiska tillväxten inte driver upp inflationen igen. Å andra sidan har, förutom de geopolitiska riskerna, också de politiska riskerna ökat avsevärt sedan det amerikanska presidentvalet. En eventuell höjning av tullarna skulle inte gagna skogsindustrin.

Skogsägarna bör fästa uppmärksamhet vid virkesmarknaden som helhet och sätta den i proportion till den egna ekonomiska situationen. Det spås att virkesmarknaden har ett bra år framöver och att det kommer att finnas en efterfrågan på virke. För din egen virkesförsäljning bör du analysera när du ska lägga ut din bästa sommaravverkning till försäljning. Tidpunkten för virkesförsäljningen är mycket viktig, men det är värt att komma ihåg att konkurrensutsatta bud på virkesförsäljningen kommer att ge de bästa priserna på marknaden vid den tidpunkten. Beroende på sina egna behov och sin ekonomiska situation bestämmer skogsägaren själv när och till vem han eller hon vill sälja sitt virke. En expert från skogsvårdsföreningen hjälper dig att genomföra försäljningen, att konkurrensutsätta den och att jämföra anbuden.

Månadens faktaruta:

Det finns mycket marknadsinformation tillgänglig för den intresserade skogsägaren idag. Tjänsten EgenSkog har förnyats i år. Marknadsinformation som stöd för virkeshandeln har på ett innovativt sätt lagts till i informationen om skogsresurser. Skogsägarna kan se den regionala prisnivån för virkeshandeln och information om utvecklingen på virkesmarknaden. Man kan logga in på EgenSkog via en dator eller på mobilapplikationen.

Uppdaterad statistik om virkesmarknaden och skogsindustrin, prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer och Naturresursinstitutets veckostatistik över virkeshandeln finns på https://www.mtk.fi/puumarkkinat (på finska). Prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer hittar du på svenska via bannern på https://slc.fi/skog.

Kalle Karttunen, forskningschef, MTK
Översättning till svenska: Anders Portin

Mer från SLC