900 barn deltar i 45 matskolor i Finland

SLC - Matskolan Bondgardsbesok
I år deltar 900 barn i 45 matskolor, var av 20 matskolor ordnas på svenskspråkiga orter i Finland.

År 2016 arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn, 220 handledare, 2 000 föräldrar under skolloven i Finland. Den  omtyckta matskoleverksamheten har förankrat sin plats inom den finländska matfostran för barn. I matskolan står barnens egna görande i fokus.

Under daglägren varvas matlagning av säsongens råvaror och bondgårdsbesök med roliga kostdiskussioner, lek och motion. Matskolan främjar barnfamiljernas uppskattning av matens ursprung och bidrar till hälsosamma levnadsvanor.

- Anmälan till årets matskolor inleds nationellt den 1 mars på matskolan.fi. För tillfälle pågår intensiv program- och måltidsplanering under ledning av ansvariga handledare vid 4H-föreningarna. Matskolan är ett dagsläger som erbjuder barnen i ålder 8-12 år rolig och meningsfull sysselsättning under skolloven i juni, augusti och oktober. Barnen får uppleva och lära sig om mat, måltider och motion. Barnen lagar morgonmål, lunch och mellanmål samt besöker en bondgård. Barnen leker och rör på sig dagligen på matskolan. Hela familjen engageras genom välkomstmorgonmål och familjemiddag, framhåller projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu.

- Genom matlagningen och de gemensamma upplevelserna under matskolan lär sig barnen om matens ursprung, den finländska matkedjan och dess aktörer, använda inhemska råvaror enligt säsong, samtidigt som de erhåller nya smakupplevelser och uppskattning för den egen tillredda maten. Barnen ges även insikt i vikten av hälsosam kost och motion för det egna välmående, framhåller utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm, Finlands svenska 4H.

- Föräldrarnas och handledarnas respons påvisar att barnens deltagande i matskolan främjar barnfamiljernas uppskattning för matens ursprung och matlagningen. Familjens matval, måltidssituationer, matprat och -attityder har en central roll i formandet av barnens egna matvanor, fortsätter Bettina Lindfors.

- Goda grundkunskaper i köket, matvanor och hälsosamma val och uppskattning av maten i barndomen, skapar en hållbar grund för vuxenlivet. Låt oss äta tillsammans och ge barnen såväl glädje som färdigheter inom mat och måltider, poängterar matkulturombudsman, ordförande för projekets styrgrupp Anni-Mari Syväniemi, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK).

I år arrangeras matskolor på följande orter: Borgå, Ingå, Kimitoön, Korsholm, Kronoby, Kristinestad, Lovisa, Malax, Närpes, Pargas, Pedersöre, Raseborg, Sibbo, Vasa, Vörå.

Bakom matskoleverksamheten står det nationella, tvåspråkiga Matskolan
- Ruokakoulu -projektet som administreras av Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto sedan 2013. SLC är en av projektets samarbetsorganisation. Verksamheten finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Mer information samt anmälan till matskolorna hittas på www.matskolan.fi.

Mer från SLC