Glyfosat får tillstånd i fem år

Bryssel 27.11.2017, 16:52

Utrikes

EU-länderna har enats om förlängt tillstånd för växtbekämpningsmedlet glyfosat i EU i ytterligare fem år, uppger Hanna Björnfors, pressekreterare hos Sveriges miljöminister Karolina Skog (Miljöpartiet), för TT.
Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge stått i centrum för en rejäl träta mellan allehanda miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.
Forskare på båda sidor har anklagats för att antingen tona ned eller skriva upp huruvida ämnet är cancerframkallande eller inte. Från miljösidan har intensiva kampanjer förts med över miljonen underskrifter insamlade till stöd för ett förbud.

I sista stund

Om EU-länderna inte hade kunnat enas om ett nytt tillstånd för glyfosat i dag hade ansvaret övergått till EU-kommissionen.
Nuvarande EU-tillstånd för glyfosat löper ut den 15 december. Inför det har EU:s medlemsländer gång på gång misslyckats med att nå tillräcklig enighet för att fatta ett beslut. Senast, för två och en halv vecka sedan, hamnade röstsiffrorna på 37 procent ja, 32 procent nej och 32 procent avstod.

Ilska mot Monsanto

Roundup-tillverkaren Monsanto har samtidigt retat upp en stor del av EU-parlamentets ledamöter genom att tacka nej till att infinna sig till en utskottsutfrågning om ämnet.
"Det är inte upp till EU-parlamentet att ifrågasätta trovärdigheten hos vetenskapliga resultat", skrev Monsanto bland annat i ett brev i somras. Det bidrog starkt till att parlamentet senare antog en icke bindande resolution med krav på att förbjuda ämnet inom fem år. (FNB-TT)

FNB

Mer från SLC